Potrivit unui studiu realizat recent de cercetatori americani, sindromul oboselii cronice nu ar avea o cauza fiziologica, ci una mai degraba biologica.
Aceasta concluzie a oamenilor de stiinta ar putea facilita diagnosticarea si tratarea acestei boli in viitor.
Sindromul oboselii cronice este o boala complexa si misterioasa, iar pana in prezent, in multe cauzuri, cauza si tratamentul au fost destul de confuze.
Printre simptome se numara o stare de oboseala care dureaza de peste sase luni, tulburari de memorie, dureri musculare si articulare, cefalee si tulburari gastro-intestinale.
In cadrul unui studiu in care au analizat bacteriile intestinale ale unor pacienti, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca boala ar putea fi legata de un dezechilibru al microbiotei.
Descoperirea oamenilor de stiinta a fost publicata si in revista Mircobiome.
Potrivit site-ului metronews.fr, cercetatorii de la Universitatea Cornell din Statele Unite au analizat datele a 48 de pacienti care sufereau de sindromul oboselii cronice, dupa prelevarea unor esantioane de sange si fecale. Pornind de la acestea, au secventiat ADN-ul pacientilor si l-au comparat cu cel de la 39 de voluntari neafectati de sindrom.
Prima constatare a fost ca bacteriile intestinale ale persoanelor care sufereau de oboseala cronica au fost mai putin diversificate decat in cazul subiectilor sanatosi. Apoi, cercetatorii au observat ca bacteriile celor bolnavi sunt in majoritate pro-inflamatoare si nu anti-inflamatoare, fenomen constatat si la pacientii care sufera de boala Crohn, spre exemplu.
De asemenea, analizele de sange au aratat valori ridicate ale marcarilor inflamatiilor. Astfel, cea mai credibila ipoteza ar fi ca permeabilitatea intestinului permite bacteriilor sa treaca in sange, iar acest lucru ar declansa un raspuns imunitar capabil sa agraveze simptomele.
Acest studiu, insa, contrazice o idee general raspandita, conform careia boala ar fi de natura fiziologica si sustine ca sindromul oboselii cronice ar avea origine biologica.
In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta americani nu au stabilit daca dezechilibrul observat este o cauza sau o consecinta a oboselii cronice.
„In viitorul apropiat am putea considera aceasta tehnica drept complementara altor metode de diagnosticare neinvazive. Am putea utiliza datele si pentru adaptarea regimurilor alimentare pe baza de prebiotice sau de probiotice pentru tratarea bolii”, afirma profesorul Ludovic Gilotreaux, coautor al studiului, potrivit metronews.fr.
Prebioticele favorizeaza cresterea si activitatea bacteriilor intestinale, iar probiotice sunt microorganisme benefice pentru flora intestinala.
Va reamintim ca:
Semnele si simptomele sindromului de oboseala cronica sunt:
senzatia de epuizare accentuata care apare dupa un efort fizic sau unul psihic,
tulburari de memorie,
tulburari de concentrare,
tulburari de somn, insomnie,
dureri de cap,
dureri musculare, dureri articulare,
Sindromul de oboseala cronica se manifesta printr-o stare de oboseala severa care depaseste 6 luni ca durata.
In ce consta tratamentul sindromului de oboseala cronica:
Cel mai bun tratament in acest caz este ajutorul unui psiholog. Pacientul trebuie sa mearga la terapeut si cu ajutorul terapiei cognitiv- comportamentale el va depasi aceasta problema. Si exercitiile fizice, sportul este de ajutor.
Etichete: oboseala cronica, oboseala cronica simptome, oboseala cronica tratament