Scortisoara, un condiment comun, asociat in special cu sarbatorile de iarna, ar putea ajuta in lupta contra obezitatii, conform unui studiu realizat la Universitatea din Michigan (UM), Statele Unite, citat miercuri de Xinhua.
Cercetarea urmeaza sa fie publicata in numarul din decembrie al jurnalului ”Metabolism”.
O echipa de oameni de stiinta de la UM a descoperit ca aldehida cinamica, care se regaseste in uleiul esential de scortisoara si ii confera acesteia aroma specifica, stimuleaza metabolismul actionand in mod direct asupra celulelor adipoase, care incep sa arda calorii si sa produca energie in cadrul unui proces numit termogeneza, relateaza si Agerpres.
Cercetatorii au studiat adipocite umane apartinand unor voluntari cu varste si etnii diferite, dar si cu diverse valori ale indicelui de masa corporala.
Dupa ce aceste celule au fost tratate cu aldehida cinamica, oamenii de stiinta au observat o crestere a expresiei mai multor gene si enzime ce stimuleaza metabolizarea lipidelor.
De asemenea, cercetatorii au constatat o crestere a valorilor proteinelor Ucp1 si Fgf21, care detin un important rol de reglementare in cadrul termogenezei.
”Scortisoara face parte din alimentatia noastra de mii de ani (…) si daca poate oferi protectie contra obezitatii, ar putea oferi de asemenea o abordare asupra metabolismului care poate fi mai usor accesibila pacientilor”, a declarat Jun Wu, profesor asistent de fiziologie moleculara si integrativa la Facultatea de Medicina a UM, potrivit surselor mentionate,
Cum epidemia de obezitate ia amploare, oamenii de stiinta cauta modalitati pentru a determina celulele adipoase sa activeze termogeneza si sa stimuleze procesele de ardere a grasimilor.