Studiu: S-a descoperit o metoda de stopare a propagarii metastazelor canceroase

LABORATOR-CERCETAREO echipa de oameni de stiinta spanioli care a reusit sa blocheze propagarea metastazelor in cadrul testelor efectuate pe soareci de laborator, a descoperit ca procesul de inmultire a celulelor canceroase este influentat de cantitatea de grasimi din alimentatie.
Potrivit Science Daily si AFP, studiul a identificat in premiera o proteina, numita CD36, ce se gaseste in membrana celulelor canceroase si este implicata in absorbtia grasimilor, care joaca un rol esential in dezvoltarea metastazelor in mai multe tipuri de cancer.

Proteina CD36 joaca un rol in detectarea si absorbtia lipidelor fiind un factor determinant in propagarea anumitor tumori canceroase (precum cele de piele, de san, de ovar, bucale, de vezica urinara sau de plamani). Legatura unica dintre aceasta proteina si acizii grasi de care este dependenta reprezinta o diferenta majora intre celulele care initiaza metastaza si alte celule tumorale.

Pentru a confirma rolul sau esential in metastaze, echipa profesorului Salvador Aznar Benitah de la Institutul pentru Cercetari din Barcelona a inserat CD36 in celule non-metastazante, ceea ce a facut ca acestea sa se transforme in celule tumorale metastazante.

 ”Desi nu am testat inca acest lucru in toate tipurile de tumori, putem sustine ca CD36 reprezinta un marker general al celulelor metastazante. Ne asteptam ca acest studiu sa aiba un mare impact asupra comunitatii stiintifice si pentru avansul in cercetarea metastazelor si speram sa reusim sa validam potentialul CD36 ca tratament anti-metastaza”, a declarat prof. Salvador Aznar Benitah, potrivit AFP.

Potrivit Agerpres, metastazele reprezinta celule tumorale care se desprind din tumorile initiale si ”calatoresc” prin sange sau limfa colonizand alte organe. Acestea sunt responsabile de marea majoritate a deceselor cauzate de cancere, insa caracteristicile celulelor implicate sunt inca putin cunoscute, ceea ce face ca tratamentul impotriva metastazelor sa fie extrem de delicat.

Cancerul este cu atat mai letal cu cat se raspandeste in corp deoarece astfel sansele de reusita ale tratamentului scad considerabil. Acesta este motivul pentru care oameni de stiinta de pe tot globul incearca sa inteleaga modul in care are loc acest proces si sa dezvolte noi modalitati de a-l impiedica.

Oamenii de stiinta au cercetat apoi influenta dietelor bogate in grasimi asupra raspandirii celulelor canceroase.

Acestia au oferit soarecilor de laborator o dieta bogata in grasimi si apoi le-au injectat un tip de cancer bucal. S-a observat ca dieta bogata in grasimi a cauzat metastaze mai frecvente la peste 50% dintre soareci. In plus, toti soarecii carora le-au fost inoculate celule tumorale tratate cu acid palmitic (un compus important al uleiului de palmier inclus in numeroase produse) — au manifestat cea mai accelerata raspandire a celulelor tumorale.

”In cazul soarecilor carora li s-au inoculat celule tumorale umane se pare ca exista o legatura directa intre consumul de grasimi si o crestere in ceea ce priveste potentialul metastazant prin CD36. Mai multe studii sunt necesare pentru a demantela aceasta relatie, in special deoarece in tarile industrializate se inregistreaza o crestere alarmanta a consumului de grasimi saturate si zahar”, a avertizat profesorul. ”Grasimea este necesara pentru functionarea organismului, insa un consum necontrolat poate avea efect asupra sanatatii, asa cum s-a demonstrat deja in cazul unor cancere, precum cel de colon, si in metastaze, asa cum demonstram in cazul de fata”, a  mai precizat mentionat specialistul care a condus acest studiu, citat si de Agerpres.

Ulterior, cercetatorii au reusit sa demonstreze ca prin blocarea proteinei CD36 cu ajutorul unui anticorp se poate impiedica metastaza — la soarecii care dezvoltasera metastaze blocarea proteinei CD36 a dus la stoparea completa a raspandirii celulelor tumorale in 20% dintre cazuri si la o reducere considerabila a metastazelor in 80-90% dintre situatii.

Oamenii de stiinta au precizat ca aceste rezultate au fost atinse fara efecte secundare.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.