Cu ajutorul unui test sangvin experimental s-a permis detectarea precoce a celor mai frecvente opt tipuri de cancer in 70% din cazuri. Aceasta descoperire ofera o speranta in incercarea de a depista aceasta boala inainte de aparitia simptomelor si implicit cresterea semnificativa a sansele de vindecare.
Studiul, publicat joi in editia online a revistei Science, a fost realizat pe un esantion de peste o mie de pacienti cu tumori care nu se raspandisera inca in organismele lor, informeaza AFP.
Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins si din alte centre de cercetare au pus la punct „biopsii” ale celulelor canceroase care circula in sange si pot sa determine modul in care un pacient va raspunde la diverse tratamente, relateaza si Agerpres.
Deocamdata, detectarea fragmentelor de ADN care poarta semnatura biochimica a unui cancer incipient, ramane inca o etapa dificila,, dupa cum au explicat oamenii de stiinta americani.
Mai multe companii de biotehnologie au secventiat anumite gene din miile de probe de sange recoltate de la pacienti cancerosi pentru a gasi markerii de ADN specifici cancerului.
Adoptand o abordare diferita, cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au secventiat doar fragmente din 16 gene care sufera cel mai adesea mutatii in diferite tipuri de tumori si au adaugat opt biomarkeri ai unor proteine caracteristice mai multor tipuri de cancer.
Aceasta combinatie a crescut considerabil sensibilitatea testului si a permis identificarea tesutului din organism care era afectat.
In esantioanele de sange recoltate de la 1.005 de pacienti suferind de unul dintre cele mai frecvente opt tipuri de cancer si care nu dezvoltasera inca metastaze, rata de detectare a variat de la 33% la 98%, in functie de tumoare, au precizat autorii studiului, potrivit surselor mentionate.
Sensibilitatea a fost de peste 69% pentru cancerul ovarian, hepatic, de stomac, pancreatic si al esofagului – cazuri dificil de detectat in stadii incipiente.
Acest test a semnalat arareori un cancer care nu exista in realitate, cu doar sapte false detectari din 812 reale, reprezentand mai putin de 1% din grupul de control alcatuit din persoane sanatoase, au precizat medicii americani.
Noul test, denumit CancerSEEK, a putut sa reduca astfel la doar doua zone posibile originea cancerului pentru aproximativ 80% dintre pacienti.
Cercetatorii americani au depus actele pentru obtinerea unui brevet aferent testului CancerSEEK, care va fi comercializat cu un pret mai mic de 500 de dolari.
„Aceasta suma este excelenta, deoarece este comparabila cu cele ale altor doua teste actuale de detectare a cancerului, precum cel pentru colonoscopie”, a declarat Anirban Maitra, un medic oncolog de la Anderson Cancer Center din Houston.
Acelasi specialist a indicat insa si o serie de probleme potentiale, precum proteinele asociate mai multor tipuri de cancer utilizate in acest test, care sunt markeri ai tesuturilor bolnave. Astfel, persoane care nu au cancer dar care sufera de maladii inflamatorii precum artrita ar putea sa primeasca dupa testare rezultate pozitive false, mai precizeaza AFP si Agerpres.
De asemenea, cercetatorii americani au demarat deja un alt studiu, ce ar putea fi desfasurat pe durata a cinci ani pe un esantion de 50.000 de femei cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani si care nu au avut niciodata cancer, pentru a determina daca noul test poate sa detecteze intr-o maniera mai sistematica prezenta unei tumori ce nu produce niciun fel de simptome.
Dar, in urma rezultatelor obtinute, echipa de cercetatori de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, condusa de Nickolas Papadopoulos, in fruntea cursei de comercializare a unui test sangvin universal pentru depistarea cancerului.