Studiu : Riscul de a suferi de autism este mai mare la copiii nascuti prematur

auz-nou-nascutPotrivit unui studiu, nasterile premature pot altera conectivitatea intre diferite parti ale creierului, ceea ce ar putea creste riscul de tulburari de autism si deficit de atentie.

Cercetarea oamenilor de stiinta a fost publicata in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din SUA si preluat de AFP.

In cadrul studiului, cercetatorii au utilizat un RMN pentru a examina conexiunile specifice din creierul a 66 de copii, dintre care 47 s-au nascut inainte de saptamana a 33-a de gestatie, iar restul de 19 copii au venit pe lume la termen.

Pe parcurs s-a constatat ca cei nascuti in perioada normala de gestatie au avut structuri cerebrale similare cu cele ale adultilor in acele parti ale creierului, fapt care confirma ca legaturile cerebrale sunt bine dezvoltate de la nastere.

Dar, la copii nascuti prematur s-au gasit mai putine conexiuni cerebrale intre talamus si cortex, dar mai multe cu o parte a cortexului lateral care joaca un rol in prelucrarea semnalelor faciale, ale buzelor, maxilarului, limbii si gatului.

Agentia France Presse mai noteaza ca acest lucru ar putea fi explicat prin faptul ca acesti copii prematuri sunt alaptati la san sau cu biberonul mai mult decat copiii nascuti la termen.

Oamenii de stiind cred ca mai putina conectivitate in cortex joaca un rol major in abilitatile cognitive care ar putea fi legate la acesti copii, mai tarziu in viata, de o frecventa mai mare a dificultatilor de concentrare si de relationare cu ceilalti.

„Urmatorul pas in munca noastra este intelegerea legaturii dintre aceste observatii si dificultatile de invatare, de concentrare si de socializare cu care un mare numar dintre acesti copii se confrunta atunci cand cresc”, a afirmat dr. Hilary Toulmin, de la centrul pentru dezvoltarea creierului din cadrul King’s College, principalul autor al studiului, citat si de Agerpres.

Si alte studii realizate anterior au demonstrate ca autismul si tulburarile de concentrare ii afecteaza mai frecvent pe copiii nascuti prematur.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.