Studiu: Risc de hemoragii in cazul varstnicilor care iau zilnic aspirina

Un studiu dat recent publicitatii arata ca persoanele de peste 75 de ani care iau aspirina zilnic pentru a preveni crizele cardiace si accidentele vasculare cerebrale (AVC) se confrunta cu un risc sporit de hemoragii digestive potential fatale.

Publicat in revista britanica The Lancet, acest studiu le recomanda pacientilor care urmeaza acest tratament sa ia in paralel medicamente care reduc aciditatea gastrica (numite inhibitori ai pompei protonice, IPP) pentru a diminua aceste riscuri, scrie AFP.

Intre 40 si 60% dintre cei de peste 75 de ani din SUA si Europa iau cotidian aspirina sau alte medicamente destinate fluidificarii sangelui, releva studiul, relateaza si Agerpres.

Acest tratament pe viata in doza scazuta este recomandat pacientilor care au suferit deja un atac cardiac sau un accident vascular cerebral.

Autorii studiilor subliniaza ca testele din care rezulta aceasta recomandare au fost facute pe pacienti in varsta de mai putin de 75 de ani care luau aspirina de numai cativa ani. Din acest motiv este dificil de evaluat cresterea riscurilor hemoragice (in principal la stomac si intestine) odata cu varsta.

O echipa a universitatii din Oxford a monitorizat peste 3.000 de pacienti victime ale unui atac cardiac sau ale unui AVC care luau aspirina (sau echivalentul ei) de mai multi ani.

Jumatate dintre acesti pacienti aveau 75 de ani sau peste la inceputul acestui studiu. In urmatorii zece ani, 314 dintre ei au fost spitalizati pentru o hemoragie. Or acest risc creste odata cu varsta. Pentru cei mai tineri de 65 de ani, rata anuala de spitalizare pentru o hemoragie este de 1,5%. Aceasta creste la 3,5% pentru cei din segmentul de varsta 75-84 de ani si la 5% pentru cei care au peste 85 de ani.

Riscul ca aceste hemoragii sa provoace un handicap sau sa fie fatale creste in acelasi mod.

„Stim deja ca aspirina creste riscul de hemoragie la pacientii in varsta. Dar studiul nostru permite o evaluare mai buna a proportiilor acestei cresteri si a gravitatii consecintelor”, a comentat intr-un comunicat responsabilul pentru acest studiu, Peter Rothwell, conform AFP si Agerpres.

Cercetatorii adauga ca daca acesti pacienti ar lua IPP, riscurile de hemoragie s-ar putea reduce cu pana la 90%.

„Folosirea de IPP pe termen lung poate comporta cateva mici riscuri (…) dar aceste noi date arata ca beneficiul depaseste riscul la persoanele cele mai in varsta”, a dat asigurari profesorul Rothwell, conform surselor mentionate.
De asemenea , potrivit autorilor studiului, tratamentul cotidian care combina aspirina (sau echivalentul ei) si IPP la acesti pacienti ar trebui supravegheat si reevaluat o data la 3 sau 5 ani.

Va reamintim ca:

Hemoragii oculte
Hemoragiile oculte din materiile fecale isi pot avea originea in oricare din organele tubului digestiv.
Test hemoragii oculte
Testul pentru sange ocult in fecale (FOBT) verifica daca exista sange care nu se vede cu ochiul liber in materiile fecale.

Etichete: hemoragii oculte, test hemoragii oculte

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.