Oamenii de stiinta sunt aproape de momentul in care vor putea utiliza tesuturi regenerate in laborator pentru tratarea pacientilor umani, relateaza Press Association.
O echipa internationala de cercetatori a dezvoltat un nou gel din tesut intestinal de la porci pentru a creste in laborator tesut sub forma de organoide, acestea urmand sa fie utilizate in tratamentele aplicate pacientilor umani, transmite si Agerpres.
Organoidele sunt structuri cultivate in laborator din celulele stem umane, ce imita forma si functia tesutului, cum ar fi muschiul.
Oamenii de stiinta condusi de un profesor din cadrul Institutul National de Cercetari in Sanatate (NIHR) din Marea Britanie, Paolo De Coppi, alaturi de profesor Nicola Elvassore de la Institutul pentru Sanatatea Copilului (ICH) din Marea Britanie, au dezvoltat un hidrogel matrice-extracelulara (ECM).
Utilizarea tesutului intestinal decelularizat de la porci ofera posibilitatea ca organoidele sa fie potrivite pentru tratamentul aplicat pacientilor umani.
“Organoidele au un potential urias de a contribui la extinderea si avansul medicinii regenerative pentru tratarea afectiunilor complexe. Constatarile noastre marcheaza un pas major catre momentul in care tesutul crescut din celulele stem va fi utilizat in cadru clinic pentru tratarea pacientilor”, a declarat profesor De Coppi, conform surselor citate.
Studiul sugereaza ca acest hidrogel indeplineste standardele de bune practici, astfel ca poate fi utilizat in cadru clinic.
Etichete: tesut uman laborator, teste laborator, regenerare tesuturi, celule stem