Fumatul in timpul sarcinii duce la modificarea chimica a ADN-ului fatului, ceae ce poate avea grave efecte durabile asupra copilului.
Conform AFP, aceasta lucru este confirmat de un studiu international efectuat pe circa 6.600 de femei din diferite tari ale lumii si copiii lor.
Studiu, publicat de curand intr-o revista de profil din Statele Unite ale Americii, este unul dintre cele mai vaste efectuate pana in prezent pe aceasta tema.
Cercetarea sugereaza o posibila explicatie pentru legatura observata intre faptul ca mama fumeaza in timpul sarcinii si probleme de sanatate ale copilului.
S-a observat ca modificarile chimice ale ADN-ului fatului sunt similare cu cele observate la fumatori adulti, iar in plus, oamenii de stiinta au identificat si noi gene implicate in dezvoltarea copilului, care sunt afectate de fumat.
„Este destul de ciudat sa vedem cum aceste semnale epigenetice constatate la bebelusii expusi la tutun in uter activeaza aceleasi gene ca cele ale unui fumator adult”, afirma Stephanie London, epidemiolog la National Institute for Environmental Health Sciences (NIEHS), conform AFP si Agerpres. „Este vorba despre o expunere la tutun prin sange, fatul nerespirand fumul de tigara, multe efecte fiind transmise prin placenta”, mai adauga ea.
Cercetatorii au prelevat sange din cordonul ombilical dupa nasterea copilului, iar in cazul bebelusilor cu mame fumatoare, au fost identificate peste 6.003 de locuri in care ADN-ul era modificat chimic. Asta in comparatie cu copiii a caror mame nu fumeaza.
Studiul constituie prima cercetare care reuneste echipe mari de oameni de stiinta, care studiaza efectele alcoolului, a greutatii mamei si a poluarii aerului asupra fatului.