Alimentatia care cuprinde bacterii bune din stomac poate reprezenta un factor decisiv pentru reducerea riscului de diabet, arata un nou studiu realizat in Australia.
Potrivit Agentiei Xinhua , o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Monash din Melbourne a descoperit pentru prima data ca o alimentatie bogata in fibre fermentabile a stopat dezvoltarea diabetului de tip 1 in cazul soarecilor.
Fibrele au fost administrate soarecilor sub forma de pudra presarata pe hrana lor obisnuita, iar acum, metoda urmeaza sa fie testata si pe oameni.
Amidonul din alimentatie este descompus de bacteriile din stomac pentru a produce acetat si butirat, acizi grasi cu lant scurt care reprezinta un factor-cheie pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar.
„Credem ca metabolitii au efecte antiinflamatorii si ca au un rol remarcabil in fiecare afectiune importanta — boli cardiovasculare, alergii alimentare, boala inflamatorie cronica a intestinului si astm”, a declarat marti conducatorul studiului, Charles Mackay, pentru News Limited, citat si de Agerpres.
[the_ad id=”14074″]Mackay a testat dieta creata de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) pe soareci care dezvoltasera deja diabet. „Chiar si asa am reusit sa protejam soarecii de izbucnirea diabetului”, a precizat acesta. „Ar fi uimitor daca s-ar adeveri si in cazul oamenilor”, a mai spus el, conform surselor mentionare.
In Romania, conform datelor oficiale, sunt aproximativ 2 milioane de persoane bolnave de diabet. Neoficial, insa, se crede ca numarul acestora este mult mai mare, pentru ca multi bolnavi nu ajung sa fie diagnosticati.