O echipa de cercetatori din Elvetia a desfasurat un studiu ale carui rezultate arata ca dupa amprentele digitale, voce si retina, expiratia ar putea reprezenta un alt mijloc de aflare a numeroase detalii despre o persoana. Motivul este reprezentat de faptul ca prin expiratie fiecare persoana elibereaza in aerul inconjurator o combinatie de molecule proprie si unica. Descoperirea cercetatorilor elvetieni ar putea reprezenta o noua modalitate de diagnosticare si tratare eficienta a anumitor afectiuni.
Prin sistemul sau de functionare, organismul produce constant molecule si metabolite a caror prezenta in saliva, sange sau urina ofera informatii pretioase despre starea de sanatate a fiecarui individ. La fel ca fluidele biologice, aerul expirat contine numerosi metaboliti si desi acesta contine numeroase date cu potential de diagnosticare, in medicina occidentala nu este valorificat, in timp ce in medicina traditionala chineza analiza respiratiei face parte din procesul de diagnosticare.
Plecand de la convingerea ca analiza aerului expirat, rapida si non-invaziva, poate deveni un important element de diagnostic, cercetatorii elveţieni au urmarit determinarea caracteristicilor chimice ale expiratiei. Experimentul a constat in analizarea cu un spectrometru a masei de aer expirat de 11 voluntari, de mai multe ori in doua saptamani, pentru a evidentia caracteristicile care puteau diferi in functie de persoane, dar si la acelasi om, in momente diferite.
Analizele au relevat ca spectrul produs de fiecare expiratie – substantele continute si concentratia lor – este propriu fiecarui om. “Fiecare om are o semnatura chimica, stabila de-a lungul timpului, dar detectarea anumitor metaboliti difera in functie de momentul masurarii, de consumul de cafea sau tutun”, a precizat Renato Zenobi, profesor la EPFZ si coordonator al studiului. Aceasta variabilitate exclude utilizarea expiratiei ca mijloc de identificare a unei persoane – cum se intampla in cazul amprentelor digitale -, dar deschide perspective medicale interesante. De exemplu, unele boli, aflate chiar la inceput, pot modifica metabolitii produsi de corp, ceea ce inseamna ca analiza expiratiei ar putea contribui la diagnosticarea eficienta a acestora.
“Mai multe studii au aratat ca anumiti caini, special antrenati, au putut identifica, mirosindu-le expiratia, pacienţi atinsi de cancer. Scopul nostru este dezvoltarea unui demers similar, insa pe baze stiintifice mai solide si cu o mai buna fiabilitate”, a subliniat prof. Zenobi.
Sursa stire: Agerpres/LeFigaro.fr