Experientele de viata stresante pot imbatrani creierul cu cativa ani, sugereaza un nou studiu in domeniu.
Conform constatarilor unor experti americani, un eveniment major stresant la inceputul vietii poate avea un impact asupra sanatatii creierului chiar si ulterior.
Studiul a fost prezentat la conferinta internationala a Asociatiei Alzheimer organizata in perioada 16 – 20 iulie la Londra, relateaza The Guardian.
Oamenii de stiinta au analizat datele a peste 1.320 de persoane cu experiente stresante pe parcursul vietii. Subiectii, cu varsta medie de 58 de ani, au fost supusi mai multor teste de gandire si memorie.
Printre evenimentele stresante au fost incluse situatii precum pierderea unui loc de munca, moartea unui copil, divortul sau copilaria marcata de un parinte alcoolic sau narcoman.
„Evenimentele stresante pe care se concentreaza cercetatorii au fost de o mare varietate … moartea unui parinte, abuzul, pierderea unui loc de munca, pierderea unei case. .. saracia, traiul intr-un cartier dezavantajat, divortul”, a declarat dr. Maria Carrillo, coordonatorul studiului, potrivit The Guardian.
”Stim ca stresul prelungit poate avea un impact asupra sanatatii noastre, asa ca nu e de mirare ca acest studiu arata ca evenimente de viata stresante ne pot afecta si memoria si abilitatile de gandire mai tarziu. Cu toate acestea, ramane sa se stabileasca daca aceste evenimente de viata stresante pot duce la un risc crescut de dementa. Studierea rolului stresului este complexa. Acesta este greu de separat de alte stari precum anxietatea si depresia, care sunt, de asemenea, de asteptat sa contribuie la riscul de dementa””, a declarat si dr. Doug Brown, directorul de cercetare al Societatii Internationale Alzheimer, conform sursei mentionate.
In trecut, oamenii de stiinta au mai sugerat ca adoparea unei diete corespunzatoare si a unui un stil de viata sanatos pot atenua riscurile date de evenimentele stresante.