Un studiu german a rezultat faptul ca extrasul din curcuma, un condiment indian, ajuta creierul sa se vindece.
Cercetatorii de la Institutul de Neurostiinte si Medicina din Julich, Germania,au realizat un studiu in care au analizat efectele unui compus chimic care se regaseste in mod natural in condimentul de orgine indiana curcuma, denumit aromatic-turmerone.
Cobaii de laborator au fost injectati cu acest compus, dupa care creierele lor au fost scanate.
Astfel, s-a constatat ca anumite zone ale creierului despre care se stie ca au rol in dezvoltarea celulelor nervoase, au fost mult mai active dupa injectarea infuziei care continea extractul din curcuma.
Substanta extrasa din curcuma ar putea dezvolta si inmulti neuronii
Intr-o alta etapa a studiului, oamenii de stiinta germani au mai „spalat” celule susa neuronale cu solutii care contineau diferite concentratii din extractul de curcuma.
Celulele susa au capacitatea de a se transforma in orice tip de celula cerebrala, iar expertii considera ca acestea au un rol activ in vindecare dupa un traumatism sau boala.
„In cazul oamenilor si al altor animale cu functii cerebrale foarte dezvoltate, abilitatile creierului de a se autovindeca nu par a functiona foarte bine, dar in cazul pestilor si al altor animale mici, aceste mecanisme sunt foarte eficiente”, a declarat Dr. Maria Adele Rueger, coautor al studiului, conform Mediafax.
De asemenea, cercetatorii au mai descoperit ca cu cat este mai mare concentratia de extract de curcuma,cu atat celulele susa neuronale se dezvolta mai mult si mai repede.
„Este foarte interesant ca ar putea fi posibil sa marim eficienta celulelor stem folosind extract de curcuma, iar acest lucru ar putea amplifica abilitatea creierul de a se repara singur”, a mai declarat cercetatoarea germana.
Sperante pentru bolnavii de Alzheimer
Deocamdata studiul care a dat aceste rezultate s-a facut doar pe cobai de laborator, insa expertii iau in calcul si posibilitatea de a declansa testele pe oameni.
La acest moment se discuta inca despre fezabilitatea aplicarii acestora pe pacienti umani.
Expertii de la Alzheimer’s Research UK considera ca daca aceste rezultate ar fi valabile si in cazul oamenilor, descoperirea ar putea fi una uriasa in tratamentul pacientilor cu boli degenerative ale creierului, precum cei cu Alzheimer.
Alte studii care s-au mai realizat vizavi de condimentul indian curcuma, au rezultat faptul ca acesta are proprietati anticangerigene si antiinflamatorii.
Va reamintim:
Curcuma este un condiment indian iar acestia il folosesc de mii de ani. Proprietatile curcumei sunt: are efect dezinfectant, proprietati antiinflamatoare, favorizeaza digestia, este bun in indigestie, in colita ulcerativa, in afectiunile cardiovasculare. De asemenea, curcuma mai este utilizata in urmatoarele cazuri: migrene, bronsita, raceala, afectiuni ale plamanilor, fibromialgie, lepra, febra, disconfort in perioada menstruatiei, iritatii la nivelul pielii, recuperarea dupa interventii chirurgicale, depresie, uveita anterioara (inflamatie oculara, care cuprinde atat irisul, cat si corpul ciliar), retentie de lichide, paraziti intestinali, afectiuni autoimune ( lupus), tuberculoza, inflamatia vezicii urinare si afectiuni ale rinichilor.
Etichete: curcuma condiment, curcuma proprietati,curcuma condiment la ce se foloseste