Copiii cu varste mai mici de 10 ani prezinta niveluri de anticorpi mai mari dupa infectarea cu noul coronavirus in comparatie cu adolescentii si cu adultii, arata un nou studiu citat de AFP.
Cercetarea, publicata in revista stiintifica JAMA (Journal of the American Medical Association), ar putea sa raspunda, partial, la o intrebare care este in continuare studiata intens de catre cercetatori: De ce sunt copiii mai putin afectati de formele simptomatice de COVID-19?, relateaza si Agerpres.
Anticorpii sunt sintetizati pe cale naturala de organism in prezenta unui virus, cu scopul de a lupta impotriva acestuia si de a il elimina.
Oamenii de stiinta au analizat peste 31.000 de teste serologice (pentru a masura prezenta anticorpilor in sange) realizate la New York intre lunile aprilie si august din 2020. Ei s-au concentrat asupra acelora care s-au dovedit pozitive si care indicau astfel o infectie precedenta cu COVID-19.
Conform rezultatelor, copiii cu varste cuprinse intre un an si 10 ani au dezvoltat un nivel mediu de anticorpi IgG (Imunoglobulina G, clasa de anticorpi cel mai frecvent prezenta in sange) „semnificativ mai ridicat” decat la adulti.
De altfel, cele mai scazute niveluri de anticorpi IgG au fost observate la tinerii adulti din categoria de varsta 19-30 de ani, apoi ele cresc odata cu varsta, din motive „care raman deocamdata neclare”, potrivit autorilor studiului.
Nivelul mediu de anticorpi IgG s-a dovedit a fi de doua ori mai mare la copiii din grupa de varsta 1-10 ani decat in randul adolescentilor (11-18 ani), care, la randul lor, prezentau un nivel de doua ori mai ridicat de anticorpi decat tinerii adultii (19-24 ani).
„Rezultatele noastre sugereaza ca diferentele de manifestari clinice ale maladiei COVID-19 la pacientii minori, comparate cu cele observate la pacientii adulti, ar putea sa se datoreze, partial, unui raspuns imunitar legat de varsta”, au explicat autorii cercetarii.
Etichete: anticorpi covid, anticorpi coronavirus copii, anticorpi IgG