Femeile care mananca multi cartofi inainte de sarcina ar putea prezenta un risc crescut de a dezvolta diabet gestational.
Este concluzia unui studiu publicat recent intr-un jurnal medical britanic si citat de AFP.
Diabetul de sarcina numit si diabet gestational apare la femeile gravide spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina si trebuie tinut sub monitorizare si tratat, pentru ca inseamna un risc atat pentru mama cat si pentru copil.
Din cauza continutului ridicat de amidon, consumul excesiv de cartofi poate avea un efect negativ asupra nivelului de zahar din sange, asta contrat altor studii effectuate anterior, care concluzioneaza beneficiile acestei legume.
Un grup de cercetatori americani a monitorizat 15.000 de femei care au ramas insarcinate in perioada 1991-2001, fara ca niciuna dintre aceste femei sa fie bolnava de diabet inainte.
Rezultatele studiului au indicat ca dintre cele 21.000 sarcini inregistrate, 854 au fost insotite de diabet gestational.
Astfel, dupa ce oamenii de stiinta au luat in considerare si alti factori precum varsta, activitatea fizica si obezitatea, au constatat ca femeile care consuma multi cartofi, adica peste 5 portii pe saptamana, prezint un risc cu 50% mai mare de a dezvolta diabet in timpul sarcinii.