Studiu: Consumul de soia, asociat cu sanse mai mari de supravietuire in unele cazuri de cancer la san

Un nou studiu al Societatii Americane pentru Cancer arata ca alimentele din soia sunt sigure pentru a fi consumate de catre femeile diagnosticate cu cancer la san, putand fi chiar benefice pentru sanatatea acestora.

Produsele din soia se numara printre cele mai sanatoase alimente pentru dieta omului, insa continutul bogat in estrogen al acestei plante leguminoase a starnit ingrijorare cu privire la potentialul risc de cancer de san din cauza influentei pe care nivelurile mari ale acestui hormon le-ar putea avea asupra cresterii si raspandirii celulelor canceroase, arata cercetarea publicata in jurnalul „Cancer„.

”In cadrul studiilor de laborator s-a demonstrat ca izoflavonele — componentele din soia care au proprietati similare estrogenului — incetinesc raspandirea celulelor canceroase, iar analizele epidemiologice efectuate pe femei din Asia de Est cu cancer de san au relevat o legatura intre aportul ridicat de izoflavone si reducerea mortalitatii; insa, alte cercetari au sugerat ca efectele izoflavonelor, similare estrogenului, pot reduce eficacitatea terapiilor hormonale folosite pentru tratarea cancerului de san. Din cauza acestei disparitati, a ramas o necunoscuta daca aportul de izoflavone ar trebui incurajat sau evitat in ceea ce priveste pacientele cu cancer la san”, a afirmat dr. Fang Fang Zhang de la Scoala Friedman pentru Stiinta si Politica Nutritiei din cadrul Universitatii Tufts, potrivit Medical Xpress si EurekAlert.

Pe parcusul cercetarii, cercetatorii au studiat relatia dintre consumul de izoflavone si decesele a 6.235 de femei din Statele Unite si Canada, care primisera diagnosticul de cancer de san.

Pe parcursul a noua ani de studii si observatii, s-a constatat ca cele care au mancat cantitati importante de izoflavone au prezentat un risc cu 21% mai mic de deces in comparatie cu femeile care au inclus in dieta lor cantitati mai mici de izoflavone.

Rezultatul a fost, in cea mai mare parte, limitat la femeile cu celule mamare canceroase cu receptori hormonali negativi si la femeile care nu urmau o terapie anti-estrogenica, precum tamoxifenul (care blocheaza efectul estrogenului), relateaza si Agerpres.

Spre deosebire de alte cercetari realizate anterior, aportul ridicat de izoflavone nu a fost asociat cu un procent mai mare de mortalitate in randul femeilor care au beneficiat de terapie hormonala.

”Pe baza rezultatelor noastre, nu se observa nici un efect negativ al consumului de alimente din soia printre femeile tratate cu terapie endocrina. In cazul femeilor cu cancer de san cu receptori hormonali negativi, produsele alimentare din soia ar putea avea un efect protector. La femeile care nu au beneficiat de tratament bazat pe terapia endocrina s-a observat o asociere mai mica, insa semnificativa din punct de vedere statistic’, a mai completat dr. Zhang, conform Agerpres.

Peste 20% dintre pacientele cu cancer cu statut estrogenic sau progesteronic au receptori hormonali negativi, acestea avand mai putine sanse de supravietuire spre deosebire de cazurile cu receptori hormonali pozitivi.
„Descoperirile noastre sugereaza ca sansele de supravietuire ar putea fi mai mari in cazul pacientelor care au un consum mai mare de izoflavone”, a notat Esther John de la Institutul pentru Prevenirea Cancerului din California, potrivit surselor citate.

Oamenii de stiinta mai noteaza ca in cadrul studiului au fost luate in calcul doar sursele de izoflavone obisnuite in alimentatie, nu si cele prezente in suplimente.

Modul in care izoflavonele actioneaza asupra celulelor mamare canceroase nu este inca cert, insa oamenii de stiinta au evidentiat ca acestea au, printre altele, efecte antioxidante, antiinflamatorii si antiangiogenetice care ar putea influenta persistenta si raspandirea tumorii.

Va reamintim urmatoarele:
Dieta cancer san:
Medicii sustin ca este esential ca pacientele sa aiba o alimentatie cat mai echilibrata Este important sa primeasca recomandari pentru o alimentatie cat mai sanatoasa si personalizata in functie de carentele fiecarei paciente in parte, de asemenea dieta trebuie suplimentata cu vitamine si minerale. In timpul tratamentului trebuie consumate suficiente alimente care contin principalii nutrienti, adica carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine si minerale. Nu uita de hidratarea optima, minimum 2 litri de apa pe zi. In principiu, dieta pacientilor cu cancer este alcatuita in proportie de 10-35% din proteine,  20-35% grasimi, 45-65% carbohidrati. 

Proprietatile uleiului de soia sunt:

Uleiul de soia are o multime de proprietati printre care amintim: poate trata pielea uscata, are un efect anti-oxidant excelent deoarece contine vitamina E, poate sa scada nivelul colesterolului rau.

Etichete:dieta cancer san, ulei de soia proprietati, soia proprietati terapeutice

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.