Potrivit unei recente descoperiri a oamenilor de stiinta, cancerul ovarian poate fi transmis de la tati catre fiicele lor.
Aceasta noua cercetare genetica elucideaza misterul din spatele cazurilor in care unele surori au un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian decat mama lor, conform studiului citat de Press Association.
Cancerul ovarian afecteaza in general femeile trecute de menopauza, in jumatate, insa studiul recent sugereaza ca femeile care mostenesc pe cale paterna genele acestei afectiuni tind sa dezvolte simptome cu circa sase ani mai devreme in comparatie cu cele care le primesc pe cale materna.
In cazul acestei afectiuni, doar circa 46% dintre persoanele afectate supravietuiesc cinci ani dupa diagnostic deoarece simptomele bolii pot sa treaca neobservate pana cand cancerul s-a raspandit in afara ovarelor, moment in care devine foarte greu de tratat.
Descoperirea ar trebui sa contribuie la cresterea sanselor de supravietuire prin oferirea posibilitatii de a se imbunatati chestionarele privind istoricul familial si efectuarea unor teste genetice, noteaza si Agerpres.
Cercetatorii din cadrul Centrului de Oncologie Roswell Park din New York au prelevat informatii de la perechi de nepoate si bunici si au secventionat portiuni din cromozomul X de la 186 de femei afectate de cancer. Potrivit concluziilor, cazurile de cancer ovarian asociate cu genele mostenite de la bunicile din partea tatalui aveau un debut mai precoce decat cele asociate cu genele materne.
Studiul a descoperit ca o anumita gena din cromozomul X poate contribui la riscul de aparitie a cancerului ovarian, in mod independent de alte gene susceptibile de a produce aceasta boala, precum genele BRCA.
”Studiul nostru ar putea explica de ce exista familii cu mai multe fiice afectate (de cancer ovarian) – deoarece cromozomii tatalui determina sexul copiilor lui, iar toate fiicele sale poarta aceleasi gene in cromozomii X”, a declarat dr. Keven Eng adaugand ca munca echipei va incerca sa afle ”daca avem gena corecta”.
”In cazul unei familii cu trei fiice dintre care toate au cancer ovarian riscul este mai probabil sa fie determinat de mutatiile (cromozomului) X mostenite decat de mutatiile BRCA”, a completat Eng conform surselor mentionate.
Aceast nou studiu despre cancerul ovarian a fost publicat de curand in jurnalul PLOS Genetics.