Administrarea de antidepresive in timpul sarcinii creste cu 87% riscul de autism la copil.
Asta este concluzia unui studiu canadian de amploare publicat recent in Statele Unite ale Americii.
Potrivit Agentie France-Presse, concluziile acestui studiu, publicat in revista americana JAMA Pediatrics, sunt importante, in conditiile in care intre 6% si 10% dintre femeile gravide iau antidepresive pentru a-si trata depresia, sustin cercetatorii care au analizat datele medicale a circa 145.456 de femei insarcinate din provincia Quebec.
„Desi diferitele cauze ale autismului raman neclare, studiile au aratat ca genetica si mediul pot fi factori de risc”, explica profesoara Anick Bérard, de la Universitatea din Montreal si Centrul Spitalicesc Universitar Sf. Justine, autoarea principala a studiului, conform AFP.
„Cercetarea noastra a aratat ca administrarea de antidepresive, in special a celor care actioneaza asupra serotoninei (un neurotransmitator) in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, aproape dubleaza riscul de autism la copii” mai adauga aceasta, citata si de Agerpres.
In cadrul cercetarii, savantii au urmarit 145.456 de copii din momentul conceptiei pana la varsta de zece ani si expunerea la antidepresive a mamelor lor insarcinate. Pe parcurs, ei au studiat alti factori care ar contribui la autism.
S-a constatat ca unele persoane sunt predispuse genetic la aceasta boala daca au antecedente in families si ca varsta mamei care urmeaza un tratament pentru depresie, dar si alti factori socio-economici, sunt potential legati de aparitia autismului.