Potrivit unui studiu dat publicitatii de curand, alimentele bogate in amidon si care sunt preparate la temperaturi foarte inalte pentru o perioada lunga de timp, pot creste riscul de cancer in cazul persoanelor care le consuma in mod frecvent. Este vorba si despre cartofi prajiti.
Reprezentantii Agentiei guvernamentale pentru standarde alimentare din Marea Britanie (FSA) suntin ca substanta numita acrilamida, care este produsa atunci cand alimentele bogate in amidon sunt prajite, fripte sau coapte pentru o perioada indelungata la temperaturi foarte inalte, poate creste riscul de cancer.
Acest lucru a fost relevat in urma studiilor efectuate pe animale, au precizat reprezentantii Agentiei, relateaza Agentia Reuters.
Totodata, ei au prtecizat ca pentru reducerea pericolului, oamenii ar trebui sa gateasca aceste alimentele bogate in amidon la temperaturi scazute, apoi sa consume cand acestea au o tenta aurie, nu maronie.
„Parerea generala in randul cercetatorilor este ca acrilamida are potential cancerigen in cazul oamenilor”, se arata in declaratie. „Ca regula generala, trebuie vizata o culoare aurie sau mai deschisa in timpul coacerii, prajirii sau frigerii alimentelor bogate in amidon, precum cartofii, radacinoasele si painea”, precizeaza reprezentantii FSA, conform Reuters si Agerpres.
Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), clasifica acrilamida drept „un potential factor cancerigen uman”.