Studiu: 7 din 10 romani nu au fost niciodata la un consult neurologic


Boala Parkinson este a doua afectiune neurologica degenerativa ca frecventa din tara noastra, cu un impact major asupra calitatii vietii pacientilor si a familiilor acestora.

Anca Rusen

In acest context, Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson a demarat o serie de actiuni de educare si constientizare prin lansarea campaniei “Boala Parkinson iti da lumea peste cap”. Obiectivul campaniei este cresterea gradului de informare, la nivel national, cu privire la aceasta boala, dar si educarea cu privire la povara pe care aceasta afectiune o reprezinta pentru persoanele suferinde si pentru familiile lor.

Mai mult, Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson a realizat un studiu al carui scop a fost intelegerea nivelului de informare pe publicul roman il are despre aceasta boala.

Rezultatele studiului arata ca romanii au auzit de boala Parkinson, dar majoritatea nu au fost niciodata la un consult neurologic. Doar 30% dintre romani se implica activ in ingrijirea sanatatii membrilor in varsta ai familiei. De asemenea, studiul arata ca 7 din 10 romani nu au fost niciodata la un consult neurologic. Mai bine de jumatate dintre respondenti au stiut faptul ca cele mai multe cazuri sunt diagnosticate in intervalul de varsta 51-70 de ani. In privinta cauzelor, 45% dintre respondenti au identificat factorul genetic, in timp ce 35% au spus ca nu se cunosc cauzele exacte, iar 30% considera ca boala Parkinson este o consecinta a procesului natural de imbatranire.

Nici simptomele nu sunt cunoscute de romani

80% dintre participantii la studiu au recunoscut simptomul cel mai cunoscut al acesteia: tremorul. Cu toate acestea, doar o mica parte dintre respondenti au putut recunoaste alte simptome dese dar ignorate, precum: pierderea echilibrului si a coordonarii miscarilor – 55% dintre respondenti, lentoare in efectuarea tuturor miscarilor – 36% dintre respondenti, rigiditate musculara – 30% dintre participanti si mersul sovaitor – 2 din 10 respondenti, se arata in comunicatul de presa.

“Severitatea bolii Parkinson, modul in care aceasta avanseaza si impactul asupra vietii pacientului variaza de la caz la caz. Desi tremorul este cel mai cunoscut simptom, nu toti pacientii il prezinta. Modelul clasic actual de evolutie a bolii Parkinson dobandite (doar 5-10 % din cazuri fiind genetice sau mostenite) prevede o evolutie lunga, insidioasa, cu manifestari non-motorii ale bolii, nespecifice insa, precum tulburari de miros, constipatie si tulburari ale somnului, prezente cu pana la 20 de ani anterior diagnosticului”, a explicat dr. Mihai Vasile, medic primar neurolog prezent la eveniment.

Acesta a mai spus si ca la momentul diagnosticului, majoritatea pacientilor vin la medic pentru tulburari motorii precum tremorul unei maini sau tremor al piciorului, dureri musculare, mers lent, dezechilibru, dureri musculare sau tulburari de scris. Ingrijirea acestei afectiuni presupune un management complex, cu o echipa formata din mai multi specialisti – medic de familie, medic neurolog, medic psihiatru, kinetoterapeut, psiholog, gastroenterolog, neurochirurg.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.