Cercetatorii neozeelandezi au afirmat, in urma unui studiu, ca oamenii care au obiceiul de a manca repede si cu pofta excesiva, dezvolta un risc crescut de a deveni obezi.
Si, conform Daily Mail, mai multi experti spun ca nu doar mancatul lacom dauneaza sanatatii, ci si ritmul in care se desfasoara alte activitati curente.
Obiceiuri „rapide” care ne dauneaza
Mancatul lacom
Un studiu publicat de Asociatia Dietetica Americana arata ca femeile intre 40 si 50 de ani, mai ales, care obisnuiesc sa manance repede, sunt predispuse la obezitate.
Infulecarea pe nerasuflate a bucatelor dubleaza riscul de a deveni supraponderali, arata si un studiu efectuat in Japonia.
O masa de 690 de calorii consumata in cinci minute si nu in 25-30, cum ne sfatuiesc nutritionistii, solicita stomacului sa elibereze o cantitate mai mare de acid gastric, pentru ca tractul este supraincarcat.
Aceasta problema poate fi usor evitata, ne spun medicii, daca mestecam suficient fiecare imbucatura.
Asa, stomacul nu este nici prea solicitat, iar senzatia de satietate apare si mai repede.
Respiratul accelerat
Oamenii cu o buna sanatate respira de 10-14 ori pe minut. Dar sunt si adulti care fac asta de cel putin 20 de ori intr-un minut, ori mai mult.
Un specialist in fizioterapie de la o clinica din Londra spune ca acest lucru poate duce la senzatie de asfixiere, furnicaturi la nivelul degetelor si al buzelor, palpitatii, oboseala, lipsa de concentrare si colon iritabil.
Aceste lucruri se pot intampla in cazul in care omul trag aerul pe gura, repede, in loc sa inspire lent si adanc pe nas, lucru care ar conduce aerul pana la plamani.
Si, mai spun expertii, faptul ca o persoana are un ritm respirator alert, poate fi si un semn ca sufera de o afectiune pulmonara.
Bautul rapid
Multiple studii arata ca bautul, in special al alcoolului, intr-un ritm rapid, danueaza din toate punctele de vedere organismului. In acest fel, sistemul nostru nu il poate procesa cum ar trebui, lucru care duce la afectarea ficatului.
Paul Wallace, un profesor universitar londonez spune in mod normal „ficatul poate procesa o singura unitate de alcool intr-o ora”.
Mersul agale
Pana si felul in care mergem spune ceva despre sanatatea noastra. Cercetatorii ameriani au descoperit ca oamenii care merg cu 0,5 metri pe secunda au o speranta medie de viata.
La polul opus sunt cei care se deplaseaza cu cu 0,9 metri pe secunda sau chiar mai repede, care dezvolta astfel o sansa de viata pana aproape de 75 de ani, in conditiile respectarii celorlalte reguli ale unei vieti sanatoase.
Mai mult decat atat, miscarea inseamna calorii arse si implicit dezvoltarea masei musculare, ceea ce duce si la intarirea metabolismului.