Steriletul, avantaje si dezavantaje

Steriletele sau dispozitivele intrauterine (DIU) reprezinta metode de contraceptie care se fixeaza la nivelul colului uterin.

Este bine sa stiti cateva lucruri despre aceste dispozitive, cum ar fi modul de actiune,tipuri, dar mai ales avantajele si dezavantazele, inainte de a recurge la aceasta masura de contraceptie.

Modul de actiune

Steriletul determina o reactie iflamatorie locala, sterila,datorata unui corp strain. Mediul intrauterin spermicide (care impiedica patrunderea spermatozoizilor in uter) este determinat de produsii de degradare ai tesutului uterin ce apar prin actiunea numarului crescut de leucocite. Se stie ca leucocitele ne protejeaza impotriva corpilor straini ce patrund in organism.

Sterilete, in majoritatea lor sunt fabricate din cupru a carui adaugare creste reactia inflamatorie.

Toate acestea nu trebuie sa va sperie deoarece prin inlaturarea steriletului reactia inflamatorie dispare rapid si capacitatea de fertilizare este dobandita in cazul in care va propuneti sa ramaneti insarcinata.

Avantaje si dezavantaje

Avantajele includ:

-nivel crescut de eficieta,
-absenta efectelor metabolice sistemice asociate,cum este cazul contraceptivelor orale,
-asigura o protectie indelungata printr-o singura interventie.

Dezavantajele sau efectele adverse.

a. Sangerare uterina

Puteti avea menstruatii prelungite,in cantitati mari si sangerari intre menstruatii.
Sangerarea mai mare este in primele zile de la montarea steriletului.Trebuie sa va linistiti pentru ca ea se va diminua pe parcurs,sa luati suplimente de fier.De obicei uterul se adapteaza prezentei DIU. Insa daca sangerarea devine masiva si se prelungeste trebuie sa-l scoateti

b. Perforarea fundului uterin

Este una din potentialele complicatii serioase datorate utilizarii steriletului. Aceasta se produce in general daca dispozitivul nu a fost corect implantat si apare in momentul insertiei. Procentul perforatiei uterine este insa foarte mic.

Trebuie sa va ganditi la aceasta complicatie in cazul in care nu mai simtiti firul atasat de sterilet si nu ati observat eliminarea lui. In acest caz trebuie sa va prezentati de urgenta la medicul ginecolog,care va va face radiografie sau ecografie pentru localizarea DIU. Odata localizat vi-l va scoate afara.

c. Infectia

In primele 24 de ore cavitatea uterina normal sterila,  este infectata cu bacterii,insa mijloacele de aparare ale organismului distrug in mare majoritate acesti microbi.

Riscul de a dezvolta infectie este mai mare daca aveti un istoric de boala inflamatorie acuta,infectii genitale,daca nu aveti copii sau un avort(nulipare) si aveti varsta sub 25 de ani,si nu in ultimul rand daca ati avut mai multi parteneri.

Eu va recomand daca va aflati in oricare din situatiile mai sus mentionate sa nu va montati sterilet.
Aceste infectii se trateaza pin scoaterea DIU si administrarea de antibiotice la indicatia medicului ginecolog.

d. Complicatii legate de sarcina

Daca ati ramas insarcinata,chiar si sub protectia steriletului,fapt care se produce extrem de rar puteti sa avortati spontan,sa aveti o sarcina extrauterina sau,chiar sa duceti la termen sarcina dar e posibil sa nasteti prematur.

Avortul spontan

Rata avortului spontan daca steriletul este pastrat este de aproximativ 50%,iar daca este indepartat scade la 20-30%.

Posibilitatea unei infectii severe asociate cu sarcina face obligatorie scoaterea steriletului. Daca va intarzie menstruatia, prezentati febra,stare
generala alterata,cefalee prezentati-va de urgenta la medic. Poate fi vorba de o sarcina complicata cu infectie.

Sarcina extrauterina

Daca sarcina apare in cazul in care aveti sterilet montat,riscul de a avea o sarcina extrauterina este mai mare decat in lipsa lui,probabil datorita eficacitatii DIU in prevenirea sarcinii intrauterine.Riscul de a aveao sarcina ectopica in timp ce un DIU este montat in uter este de 5-7% comparativ cu 1-2% la femeile care nu utilizeaza DIU.

Prematuritatea

Riscul de prematuritate este de 10-15% in sarcinile care duceti la capat o sarcina cu fat viu.Prematuritatea,se pare ca se datoreaza iritarii uterului in ultimul trimestru de sarcina.

Probabil ca toate aceste reactii adverse v-au speriat putin, insa riscul aparitiei lor este foarte mic. Decizia de a va monta sau nu e a dumneavoastra,eu nu vreau sa va influentez.Dar ganditi-va la riscurile mult mai mari care apar in cazul avorturilor repetate,atat fizice cat si psihice.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

2 de intrebari si raspunsuri

  • Otves Mihaela Alina spune:

    Buna seara eu am trei copii si am sterilet de 1 an si un pic. Nu am nici o problema este tot ok dar astazi am descoperit ca îmi curge de la sân asa ca colastra, credețima ca mia venit rau chiar numi mai doresc o alta sarcina ,am 40 ani si chiar nu mai pot înca un copil. Vă rog sami spunți ce este .eu am avut normal ciclu luna de luna si nu stiu ce se întampla

  • Banut Elena spune:

    Trebuie sa fac niște Injecții pe prospectul cărora scrie ca pot afecta eficienta dispozitivului intrauterin. Cum și pe ce perioada doar când fac injecțiile sau mai îndelungat? Multumesc

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.