Avand in vedere debutul la nivel national a circulatiei virusului gripal, specialistii recomanda continuarea vaccinarii antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, in special pentru persoanele din categoriile la risc recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (copii si adulti cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu varsta de peste 65 ani, copii si batrani institutionalizati).
„Suntem, in plina epidemie de gripa la nivel european, iar cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este in continuare vaccinarea”, a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel potrivit unui comunicat de presa.
Conform raportului INSP, la nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinic IACRS si pneumonii) a fost de 87492, cu 14.4% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (102171) si cu 10.1% mai mare fata de cel inregistrat in saptamana precedenta (79459).
De la inceputul sezonului 2017-2018 au fost inregistrate 8 decese confirmate cu virus gripal, fata de 17 in sezonul precedent.
In saptamana 22.01.2018 -28.01.2018 s-au inregistrat la nivel national 283 cazuri de gripa/ILI, comparativ cu 246 cazuri inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
„Mi-as dori ca in cel mai scurt timp sa fie folosite toate dozele de vaccin disponibile in cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care stiu ca au in evidenta pacienti care se incadreaza in aceste categorii si sunt inca nevaccinati, sa ii cheme la cabinet pentru vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii in comunicatul mentionat.
Masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa. Totodata, vaccinarea antigripala este ferm recomandata si populatiei generale, active, care nu se incadreaza in nici una din categoriile de risc de a dezvolta complicatii ale gripei.
Reamintim ca, pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sanatatii a achizitionat 1 milion de doze de vaccin gripal, dublu fata de sezonul 2016-2017, astfel incat sa asigure vaccinarea unui numar cat mai mare de persoane aflate in grupele de risc.
„Avertizam populatia ca antibioticele nu se utilizeaza in cazul gripei si recomandam evitarea automedicatiei. In cazul aparitiei simptomelor de boala, Ministerul Sanatatii recomanda prezentarea la medicul de familie, in vederea diagnosticarii si instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea imbolnavirii persoanelor din jurul dumneavoastra, in cazul in care ati fost diagnosticat cu gripa se recomanda repaus si limitarea contactului cu alte persoane”, se mai precizeaza in comunicatul MS.
Informatii despre gripa si vaccinarea antigripala VEZI AICI.
Cum se diferentiaza raceala de gripa VEZI AICI.
Mituri despre vaccinarea antigripala, VEZI AICI.