Setea apare in momentul in care organismul resimte un deficit de apa, ceea ce corespunde cu o pierdere in greutatea corporala de 3% sau poate chiar mai mult.
Corpul uman este compus in proportie de peste 60% din lichide.
Cantitatea de apa din organism este reglata constant pentru a asigura necesarul de lichide, care poate varia de la o zi la alta, in functie de activitatile fiecarei persoane.
Atentie, insa, la oamenii sanatosi, aceasta cantitate nu trebuie sa creasca sau sa scada cu mai mult de 1% pe zi.
„De obicei, oamenii beau lichide doar atunci cand le este sete. Totusi, trebuie sa se tina cont de faptul ca setea apare cand organismul este deja deshidratat. Drept urmare, ar fi indicat ca oamenii sa invete sa se hidrateze constant, chiar si atunci cand nu simt nevoia, mai ales ca, in timp, pe masura ce inaintam in varsta, abilitatea noastra de a percepe senzatia de sete scade, crescand astfel riscul de deshidratare”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, seful Sectiei Diabet II din cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. C. Paulescu” din Bucuresti.
Ghidurile europene in materie de nutritie mentioneaza ca barbatii trebuie sa bea aproximativ 2,5 litri de lichide pe zi, in timp ce femeile – 2 litri de lichide pe zi.
Aproximativ 80% din consumul total de apa provine din cantitatea de lichide ingerata, atat apa, cat si alte bauturi (sucuri, lapte, bauturi racoritoare, cafea si ceai), in timp ce restul de 20% provine din alimente.
„Oamenii aleg sa consume in special sucuri, bauturi racoritoare, ceai, lapte in loc de apa plata pentru gustul lor placut. De preferat ar fi insa sa nu se abuzeze de acestea in detrimentul apei plate. Pe de alta parte, nu este indicat nici ca aportul de lichide sa provina exclusiv din consumul de apa, avand in vedere ca majoritatea bauturilor furnizeaza organismului substante nutritive esentiale, cum ar fi vitamine, antioxidanti si electroliti, necesari bunei functionari a organismului. Important este ca oamenii sa se hidrateze”, a explicat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, adaugand ca o persoana nehidratata corespunzator poate acuza dureri de cap, greutate in concentrare si chiar oboseala.
Specialistii atrag atentia ca, in momentul in care organismul nu primeste suficiente lichide, scade volumul de sange din organism, scazand in acelasi timp si cantitatea de oxigen si numarul de substante nutritive vitale necesare organismului pentru a functiona corect.
Importanta consumului adecvat de lichide a fost discutata in cadrul simpozioanelor „Nutritie, Sanatate si Longevitate”, dedicate medicilor de familie.