Boala „inimii frante” nu mai este un mit. Cercetatorii elvetieni au descoperit ca durerea din dragoste poate duce la un sindrom care afecteaza in mod real sanatatea.
La inceputul lui septembrie 2015, 26 de cercetatori de la spitalul din Zurich au luat parte la un studiu care ulterior a fost publicat in revista New England Journal of Medicine.
Cercetarea s-a desfasurat pe un esantion de peste 1.750 de pacienti, in scopul imbunatatirii diagnosticarii patologiei cardiace legata de stres.
Rezultatele arata ca sindromul inimii frante afecteaza anual 2% dintre pacientii care sunt victime ale unor atacuri cardiace.
S-a constatat ca in general este vorba de femei, in proportie de 80%, care au trecut printr-o despartire, decesul unei persoane dragi sau pur si simplu simt un mare stres emotional.
„Ca urmare a unui fapt care l-a contrariat sau a unui stres afectiv, pacientul simte o puternica durere in piept, asemanatoare cu un infarct. Durerea radiaza in maxilar si brat”, spune Claire Mounier-Vehier, cardiolog, presedinta a Federatiei franceze de cardiologie, citata de publicatia 20minutes.fr.
De altfel, oamenii de stiinta nu au putut stabili de ce femeile sunt mai afectate de sindromul inimii frante decat barbatii.
La acest moment se presupune ca ar fi vorba de o protectie estrogenica la femei inainte de menopauza.
„Estrogenii protejeaza impotriva impactului hormonilor de stres. La menopauza insa hormonii dispar, iar arterele sunt mai fine, lucru care ar face ca femeile in varsta sa fie mai sensibile la aceasta patologie violenta, mai precizeaza Claire Mounier-Vehier.
Simptomele asociate cu sindromul inimii frante dispar, in general, intr-un interval de 1-3 luni de la producerea unui eveniment cu un puternic impact emotional.
sindromul inimii frante nu e numai ca urmare a unui stres afectiv, ci si a unui stres acut. cum ar fi o… sperietura, sa zicem.