Potrivit autoritatilor internationale de sanatate publica, incidenta sindromului Down este intre 1 din 1.000 pana la 1 din 1.100 de nou-nascuti la nivel mondial.
Sindromul Down este o dispunere cromozomiala naturala care a facut parte intotdeauna din conditia umana, fiind universal prezent in toate natiile, genurile si mediile socio-economice, desi exista o mare variatie a acestei incidente in intreaga lume.
”Sindrom” reprezinta o suita de semne si caracteristici, iar ”Down” provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul in 1866, cu aproximativ 100 de ani inainte ca acest cromozom suplimentar sa fie descoperit.
In 1959, geneticianul de origine franceza Jérôme Lejeune a descoperit ca sindromul Down este cauzat de prezenta unui cromozom 21 in plus, rezultand astfel un numar total de 47 de cromozomi, fata de 46 de cromozomi, in mod normal, dispusi in perechi in fiecare celula.
Anual, la data de 21 martie se marcheaza Ziua Mondiala a Sindromului Down, pentru a constientiza problemele cu care se confrunta cei care sufera de acesta boala.
Campania internationala a sindromului Down din 2018 denumita „Aportul nostru pentru comunitate” urmareste, pe de o parte, sa explice modul in care persoanele care sufera de sindromul Down pot desfasura, pe tot parcursul vieti lor, activitati benefice, fie in scoli sau la locurile de munca, in actiuni comunitare, in viata publica, in politica, in cultura, in mass-media, in timpul liber si in sport. Iar pe de alta parte urmareste sa evidentieze faptul ca atitudinea negativa si lipsa de cunostinte despre potentialul acestora ii pot impiedica pe cei care sufera de acest sindrom sa beneficieze de diferite oportunitati, potrivit worlddownsyndromeday.org.
Ziua mondiala a sindromului Down prilejuieste organizarea la nivel mondial a unei serii de actiuni specifice, care au devenit, cu fiecare editie, tot mai numeroase si mai ample, noteaza si Agerpres.
Organizatia Internationala a Persoanelor cu Sindromul Down incurajeaza toate tarile din lume sa organizeze activitati si evenimente proprii, cu scopul de a contribui la ridicarea gradului de constientizare a cea ce reprezinta sindromul Down, atat pentru cei diagnosticati cu el, cat si pentru apropiatii acestora.
In Romania, Ziua mondiala a sindromului Down a fost marcata pentru prima data in 2012, cand au avut loc evenimente dedicate persoanelor diagnosticate cu sindromul Down in 18 orase.