Sindromul Burnout ar putea fi asociat cu fibrilatia atriala



Sindromul Burnout ar putea fi asociat cu o afectiune cu potential letal, conform unui studiu realizat in Statele Unite si citat de Press Association.

Fibrilatia atriala este cea mai frecventa forma de aritmie cardiaca, o dereglare a ritmului normal de functionare a inimii se care se estimeaza ca aproximativ 17 milioane de persoane din Europa si 10 milioane din Statele Unite vor suferi, in viitorul apropiat, avand astfel un risc mai mare de infarct, accident vascular cerebral si deces.

”Epuizarea vitala, denumita in mod obisnuit sindrom burnout, este de obicei cauzata de stres prelungit si profund la locul de munca sau acasa. Acesta difera de depresie, care este caracterizata prin stare de tristete, de vinovatie si parere negativa despre propria persoana”, a explicat doctor Parveen Garg de la Universitatea din California de Sud, conform Agerpres.

Oamenii de stiinta au analizat peste 11.000 de persoane care au fost ulterior monitorizati o perioada de aproape 25 de ani pentru a se observa eventuala aparitie a fibrilatiei atriale.

Conform studiului, participantii care prezentau cel mai ridicat nivel de epuizare vitala aveau un risc de 20% mai mare de a dezvolta fibrilatie atriala comparativ cu cei care nu prezentau semne de sindrom burnout , mai transmit sursele citate.

In urma cercetarii nu au fost identificate asocieri intre iritabilitate, utilizarea de antidepresive sau sustinere sociala deficitara si dezvoltarea fibrilatiei atriale.

In studiul publicat in European Journal of Preventive Cardiology, oamenii de stiinta au notat ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege mai bine concluziile si pentru a identifica modul in care pacientii pot fi ajutati.

”Epuizarea vitala este asociata cu un nivel ridicat de inflamatie si activarea accentuata a raspunsului fiziologic al organismului la stres. Cand aceste doua lucruri sunt declansate cronic, pot avea efecte grave si daunatoare asupra tesutului cardiac, ceea ce ar putea duce in cele din urma la dezvoltarea acestei aritmii”, a declarat Parveen Garg, conform Press Association si Agerpres.

Etichete: sindromul burnout, fibrilatia atriala, aritmie cardiaca, stres prelungit la locul de munca

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: