In Romania exista aproximativ 200.000 cazuri de persoane diagnosticate cu Alzheimer, din care numai 10%-15% beneficiaza de tratament.
Diagnosticul bolii se face in mod frecvent in stadii tardive, perioada de supravietuire de la momentul stabilirii diagnosticului fiind de aproximativ 3 ani si jumatate.
De peste 25 de ani, sistemul de ingrijire s-a schimbat radical in lume prin crearea de servicii suport pentru cei aflati in stadiul incipient al bolii, familie sau ingrijitori.
In Romania nu s-a dezvoltat o retea de servicii pentru ca, in primul rand, nu exista ideea necesitatii diagnosticarii bolii si nici conceptia continuitatii evaluarii si ingrijirii persoanei suferinde.
Dupa datele evaluarii Societatii Romane de Alzheimer, pentru primele 6 stadii ale bolii (dintr-un total de 7, conform Scalei Functionale Reisberg), in Romania nu exista niciun serviciu de ingrijire specializat de tip comunitar.
Asociatia Caritas Alba Iulia – Asistenta Medicala si Sociala, in parteneriat cu Asociatia Four Change, anunta lansarea proiectului „Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania”.
In cadrul proiectului:
– Cel putin 30 de persoane care sufera de Alzheimer sau alte tipuri de dementa vor beneficia de ingrijire si supraveghere permanenta prin crearea unui nou serviciu de ingrijire si asistenta
– 30 de persoane – ingrijitori, asistenti sociali din Covansa, Harghita, Mures vor fi instruiti si pregatiti pentru a furniza asistenta permanenta
– 40 de persoane, apartinatori ai persoanelor beneficiare, vor fi instruite pentru a intelege ce inseamna dementa, in vederea asigurarii unei relatii cat mai bune intre membrii familiei
– 1500 de persoane din 30 de comune si sate din judetele Ilfov, Buzau, Giurgiu si Calarasi vor fi informate despre serviciile sociale, ingrijirea la domiciuliu si beneficiile acestora la nivel comunitar
In decursul celor 14 luni de desfasurare a proiectului vor mai fi promovate modele de bune practici si exemple de succes obtinute in regiunea Centru in contractarea serviciilor sociale si infiintarea de servicii de ingrijiri la domiciliu in 4 judete din sudul si sud-estul Romaniei si in randul a peste 70 de autoritati, ONG-uri si grupuri de initiativa.
Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014 cu suma nerambursabila 149.990 Euro, in cadrul Fondului ONG in Romania. Perioada de implementare a proiectului este: 1 martie 2015 – 30 aprilie 2016.