Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) trage cu semnal de alarma cu privire la numeroasele probleme legate de accesul la tratament si in institutiile medicale, dar si de comunicarea cu medicii responsabili, dificultati cu care se confrunta bolnavii cu hepatita in ultimele luni.
APAH-RO a solicitat autoritatilor competente (Ministerul Sanatatii si CNAS) sa vina cu precizari suplimentare si imediate privind: defasurarea procedurilor in cazul tratamentului cu interferon free in cele 17 centre agreate prin contractele cost-volum-rezultat, dar si accesul tuturor bolnavilor cu afectiuni hepatice in spitalele de boli infectioase, sectiile de gastroenterologie, Institutele de Gastroenterologie si Hepatologie din toata tara.
Intr-un comunicat de presa, Asociatia transmite ca se afla permanent in contact cu pacientii prin deschiderea unui tel verde de la inceputul lunii mai. De asemenea, APAH face apel la bolnavi si apartinatorii acestora sa pastreze legatura cu medicul de familie, dar si cu specialistul, pentru orice nelamurire privind starea de sanatatea, initierea sau continuarea tratamentului.
„Daca marginalizam situatia pacientilor cu diferite forme de hepatita nu facem decat sa zadarnicim eforturile, medicale si financiare, depuse pana acum in lupta de eliminare a acestei boli cronice din societatea romaneasca si din intreaga lume. Am pastrat o colaborare cat mai stransa cu medicii pentru a gestiona cat mai eficient lucrurile. Din pacate, numarul testarilor a scazut in aceasta perioada, iar o parte din persoanele diagnosticate cu dosarele deja gata de a incepe tratamentul au fost amanate. Apelul APAH-RO catre autoritati, in special catre Ministerul Sanatatii, este de a oferi cat mai multe informatii, cat mai clare, pentru reluarii procesului de testare, diagnosticare si tratament. Pacientii cu afectiuni hepatice au nevoie urgenta sa ajunga la medicul curant aflat in spitale. Sunt inca multe situatii in care, din cauza unei investigatii ce nu poate fi efectuata decat in spital, pacientul nu isi poate incepe terapia antivirala”, declara Marinela Debu, presedinte APAH-RO, in comunicatul citat.
„Este necesar sa crestem nivelul de constientizare si educare a populatiei privind pericolul pe care il reprezinta hepatitele virale pentru sanatatea noastra. Medicul de familie are un rol important in implementarea masurilor de preventie, dat fiind ca vaccinarea este principala metoda de prevenire a hepatitelor de tip A si B. De asemenea, medicul de familie joaca un rol important in depistarea si monitorizarea pacientilor cu hepatite virale. La fel de importante sunt masurile de protectie pe care populatia trebuie sa le aplice, atat in viata persoanala, cat si in colectivitate”, precizeaza si Adela Cojan, presedinte CNAS.
Grupul de Gastroenterologie al Societatii Nationale de Medicina Familiei, reprezentat de doctor Ligia Mosneaga si doctor Mihaela Udrescu, face urmatoarele recomandari:
„Am parcurs alaturi de pacientii nostri o perioada destul de dificila din multe puncte de vedere. Ca o particularitate, in acest timp a fost necesara evaluarea pacientilor din punctul de vedere al riscului de severitate a formei de COVID, in functie de comorbiditatile existente deja.Toti pacientii au fost sustinuti in a-si continua tratamentele cronice si in a solicita consultatii la distanta pentru a evita automedicatia. Acolo unde a fost posibil au fost monitorizati pacientii, iar in cazurile in care au fost indicate recoltari de analize, a fost recomandata si continuarea screeningului pentru hepatitele virale tip B si C. In functie de necesitate, medicii de familie au luat legatura cu specialistii pentru rezolvarea cazurilor, internarea sau temporizarea lor, sau indrumarea catre ambulatorii de specialitate. De asemenea, s-a pastrat contactul cu asociatiile de pacienti pentru a eficientiza corect abordarea cazurilor.”
„Ceea ce traim acum cand vorbim de aceasta pandemie nu a trait nimeni dintre noi. Este o realitate care s-a resimtit puternic la nivelul sistemului de sanatate. Chiar si tari cu sisteme de sanatate performante au fost depasite de situatie. Chiar si in aceste conditii Romania trebuie sa gaseasca echilibru pentru a putea sa asigure sanatatea pacientilor, indiferent ca au sau nu Covid19. Pacientii cu hepatite cronice virale trebuie sa primeasca evaluarea corecta si tratamentul necesar in acest moment fara intarziere”, spune si medicul Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase, Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”.
APAH-RO mai transmite ca spera ca atat cetatenii, cat si institutiile statului sa inteleaga atentia si aplecarea cu care este necesar sa fie abordate afectiunile virale pentru o societate sanatoasa, campaniile de informare, testare si programele de tratament, dar si colaboarea intre toti cei implicati si responsabili, fiind esentiale in lupta cu aceasta boala cronica.
Etichete: pacienti cu hepatita, boli hepatice, tratament boli hepatice, apah-ro