Mii de persoane inregistrate cu afectiuni oncologie si care necesita tratament prin radioterapie nu mai pot urma acest tratament in judetul Galati, timp de trei luni, in urma inchiderii Sectiei de Radioterapie pentru lucrari de modernizare, a anuntat directorul unitatii medicale, relateaza Agerpres.
Potrivit acesteia, incepand cu luna august, sectia de Radioterapie a Spitalului Judetean de Urgenta Sf. Andrei din Galati este inchisa pentru lucrari de amenajare in vederea amplasarii acceleratorului liniar de particule, un aparat modern si eficient de tratament impotriva cancerului. Aparatul este acordat spitalului din Galati de catre Ministerul Sanatatii, prin Programul Privind Reforma Sectorului Sanitar – Imbunatatirea Calitatii si Eficientei Sistemului de Sanatate din Romania.
Prin acest program se doreste dotarea unitatilor medicale cu accelerator liniar de particule si computer tomograf cu extensie pentru simularea tratamentului in radioterapie. Pentru amplasarea acceleratorului de particule trebuie amenajata sectia, lucrare in valoare de aproximativ un milion de euro, investitia fiind asigurata din bugetul Consiliului Judetean Galati.
In perioada de pana la finele lunii octombrie, cand se estimeaza ca se va finaliza amenajarea sectiei, toti pacientii care se tratau sau urmau sa se trateze la Sectia de Radioterapie a Spitalului Judetean din Galati au fost redirectionati catre alte centre medicale.
‘Pacientii au fost instiintati, fiecare a semnat ca a fost informat despre aceasta inchidere temporara a sectiei. Pacientii pot urma tratament la unul din urmatoarele centre: Institutul Regional de Oncologie Iasi, Institutul de Oncologie ‘Dr. Alexandru Trestioreanu’ IOB Bucuresti, Spitalul Coltea Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davilla’ Bucuresti, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic Brasov si Institutul Oncologic Cluj Napoca’, a spus managerul Valentina Alina Dobrea, potrivit Agerpres.
De asemenea, ea a vorbit si de adresabilitatea acceleratorului de particule, reflectata si de statistica privind numarul de pacienti tratati in sectia de radioterapie a spitalului.
‘Daca vorbim doar de cazurile oncologice nou descoperite in fiecare an, situatia sta astfel – in 2015 s-au descoperit 1.314 noi cazuri oncologice, in 2016 – 1.162, in 2017 – 1.003, iar pe prima jumatate a anului 2018 s-au descoperit 690 de noi cazuri. Mai mult, avem, 17.083 de pacienti ramasi in evidenta oncologica, din care cel putin jumatate fac radioterapie’, a mai precizat Dobrea conform sursei mentionate.