Reprezentantii bolnavilor de cancer din Romania solicita modificarea legislatiei si implementarea unor solutii tehnice pentru ca pacientii oncologici sa isi poata continua tratamentul in contextul epidemiei de coronavirus.
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer solicita ca spitalele sa asigure un parcurs distinct pentru pacientii care vin la tratament, precum si implementarea unui sistem de programare online.
„Solicitam crearea unui circuit separat pentru pacientul cu cancer infectat cu coronavirus, deoarece acesta poate deveni usor un focar de infectie pentru ceilalti pacienti aflati la terapie sau pentru personalul medical. In cazul in care pacientii oncologici trebuie sa ramana la domiciliu, solicitam implementarea unui sistem care sa permita consultatiile la distanta si monitorizarea efectelor adverse. Solicitam reglementari care sa permita ridicarea tratamentului de catre o alta persoana in numele bolnavului, indiferent de tipul de farmacie (circuit deschis sau inchis) prin care tratamentul este eliberat; livrarea tratamentului in conditii de siguranta, administrarea tratamentului, inclusiv perfuzabile, si la domiciliul pacientului, precum si recoltarea de analize la domiciliul pacientului oncologic, sub supravegherea personalului medical”, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
O alta cerere se refera la posibilitatea achizitionarii tratamentului compensat prescris si din judetul de resedinta al pacientului, pentru a evita deplasarea.
La ora actuala, aproape 400.000 de romani sufera de cancer. Federatia mentioneaza ca desi in conditii normale, speranta de viata e ridicata pentru majoritatea tipurilor de cancer, pacienti oncologici infectati cu coronavirus au un risc de 3,5 ori mai mare de a necesita internare pe sectia de terapie intensiva.
Etichete: bolnavi de cancer, tratament oncologic, epidemie de coronavirus, federatia asociatiilor bolnavilor de cancer