Scleroza multipla (SM) sau scleroza in placi este o boala autoimuna, a carei cauza este inca nelucidata. Boala este determinata de distrugerea mielinei la nivelul sistemului nervos, atat la nivel cerebral, cat si la nivelul maduvei spinarii, fapt ce determina un tablou clinic foarte variat.
Scleroza multipla este a doua cauza de invaliditate in randul adultilor tineri, dupa traumatismele cranio-cerebrale.
Este afectata populatia tanara, fiind diagosticata, cel mai frecvent, la persoane cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. La nivel mondial exista aproximativ 2,1 milioane de pacienti cu SM, iar in Romania, numarul acestora este de aproximativ 10.000.
Statisticile arata ca, la nivelul UE, numarul bolnavilor de SM -„Boala cu 1.000 de fete” s-a dublat in ultimii sase ani, ajungand la circa 600.000. Cele mai recente date prezentate de Platforma Europeana a Sclerozei Multiple situeaza Romania pe locul 27 din 33 de state din Europa, la capitolul servicii medicale acordate pacientilor diagnosticati cu aceasta boala invalidanta.
In ceea ce priveste tabloul clinic al acestei afectiuni, acesta este foarte variat, simptomatologia incluzand tulburari de vedere, tulburari de mers si echilibru, pareze, parestezii, fatigabilitate, tulburari cognitive, depresie, anxietate, tulburari ale somnului, tulburari sfincteriene sau disfunctie sexuala.
Gradul de severitate a bolii, dar si evolutia acesteia difera de la pacient la pacient. Scleroza multipla este, asadar, o boala progresiva a sistemului nervos central care afecteaza functiile fizice si psihice ale unei persoane.
Desi exista cateva modele de evolutie a simptomatologiei si a gradului de dizabilitate, impactul asupra fiecarui pacient este unic.
Simptome scleroza multipla
• Amortirea si slabiciunea membrelor.
• Pierderea partiala sau totala a vederii. Sau vederea devine dubla.
• Probleme de coordonare.
• Vorbire neclara.
• Oboseala puternica si apar ametelile.
• Probleme digestive.
Avand in vedere multitudinea de simptome care pot aparea in scleroza multipla, managementul acestei patologii impune existenta unei echipe multidisciplinare care sa-i asigure pacientului capacitatea maxima de a functiona.
Important este faptul ca pacientul cu scleroza multipla trebuie ajutat sa-si desfasoare activitatile de zi cu zi si sa-si pastreze un grad cat mai mare de independenta.
Costul tratamentului per pacient: 30.000 euro in Europa, 9.000 euro in Romania
Tratamentul medicamentos, imunomodulator, reduce exacerbarile si incetineste progresia bolii, iar neuroreabilitarea are ca scop imbunatatirea si mentinerea abilitatilor functionale ale bolnavilor.
Tratament scleroza multipla
„Tot mai mult, programele de reabilitare urmaresc exersarea corpului, a mintii si a spiritului, aceasta abordare integrata, avand un efect pozitiv asupra starii de sanatate si asupra calitatii vietii. Aceasta atitudine pro-activa maximizeza fuctionalitatea pacientilor, imbunatateste relatiile interfamiliale si ii mentine pe acestia o perioada mai indelungata in activitatea profesionala”, a precizat prof.dr. Dafin Muresanu, potrivit unui comunicat al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii.
Scleroza multipla presupune costuri relativ ridicate, cauzate atat de tratamentul, in special cel medicamentos, cat si capacitatii reduse de munca a acestor pacienti, tineri in marea majoritate.
In SUA, sistemul de sanatate cheltuie, in medie intre 8.500 si 55.000 de dolari, anual, pentru un pacient cu scleroza multipla. In Europa, costul mediu, anual, pentru un astfel de pacient este de aproximativ 30.000 de euro, iar in Romania este de peste 9.200 de euro.
Din pacate, Romania se afla printre ultimele tari europene in ceea ce priveste serviciile medicale si tratamentele disponibile pentru acesti pacienti. Un studiu realizat recent, arata ca numai Bulgaria, Bosnia Hertegovina si Belarus se afla dupa tara noastra in clasament.
Etichete: tratament scleroza multipla, simptome scleroza multipla