In cadrul unei ample evaluari a riscurilor la care sunt expusi elevii de liceu, “Youth Risk Behavior Surveillance – United States 2013” publicat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a fost analizat gradul de expunere a adolescentilor la sase pericole centrale: comportament violent cu urmari fizice, fumat, consum de alcool si droguri, riscul unei sarcini nedorite sau a unei boli cu transmitere sexuala, incluzand HIV, o alimentatie nesanatoasa, lipsa activitatii fizice. Studiul a atras atentia ca foarte multi adolescenti sunt supusi pericolelor care stau la baza principalelor cauze de deces in randul tinerilor cu varsta intre 10 si 24 de ani.
41% dintre tinerii care au carnet de conducere scriu mesaje pe mobil sau emailuri in timp ce conduc
Stilul de viata necontrolat este dat si de consumul excesiv de alcool si droguri inca de la varste fragede: 34% au consumat alcool si 23,4% au consumat marijuana.
14,8% au fost agresati verbal pe internet, in timp ce 19,6% au suferit atacuri verbale, ironii din partea colegilor de scoala. 8% dintre adolescenti au incercat sa se sinucida.
15% dintre adolescenti au avut deja contacte sexuale cu peste 4 parteneri diferiti. Doar 59,1% dintre adolescentii activi sexual au folosit prezervative la ultimul contact sexual.
Copiii au deja un risc crescut de diabet si boli cradiovasculare
Stilul de viata necontrolat de parinti, cu excese in consumul de alcool si fumat, alaturi de o dieta nesanatoasa ii expun pe multi dintre ei inca de mici la riscul unor boli ale adultilor, precum diabetul sau bolile cardiovasculare.
Pe o perioada de 7 zile de monitorizare, 5% dintre elevii de liceu nu mancasera deloc fructe sau legume.
Adolescentii fac foarte putina activitate fizica
Peste 40% dintre elevii de liceu isi petrec, dupa orele de scoala, mai mult de trei ore pe zi la calculator pentru jocuri video.
Cauzele principale de deces in randul adolescentilor
Conform datelor publicate in Statele Unite, 70% dintre decesele copiilor si tinerilor intre 10 si 24 de ani, au la baza patru cauze principale: accidente de masina (23%), leziuni (18%), omucidere (15%), sinucidere (15%).
In cazul adultilor peste 25 de ani, 57% din numarul total de decese au fost cauzate de bolile cardiovasculare si de cancer.