Tot mai multe femei prefera sa ramana insarcinate la o varsta mai inaintata. Astfel, nu mai este nimic iesit din comun sa auzim ca apare o prima sarcina la 35 de ani sau chiar dupa aceasta varsta. Cu este diferita o astfel de sarcina si care sunt cel mai des intalnite riscuri in acest caz? La toate aceste intrebari ne-a oferit raspunsuri doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.
Multe femei amana destul de mult momentul aparitiei primei sarcini. Gasirea unui loc de munca bun, ascensiunea in cariera si siguranta unui partener sunt principalele motive pentru care multe femei se gandesc la prima sarcina dupa ce toate acestea s-au implinit. Doar ca, si se cunoaste mai putin acest lucru, pe masura ce anii trec, fertilitatea femeii scade treptat. Astfel, perioada de fertilitate maxima a unei femei se inregistreaza intre 18 si 23 de ani, urmand a se stabiliza in jurul varstei de 28 de ani. Un declin usor incepe pana la implinirea varstei de 30 de ani, iar dupa 35 de ani lucrurile devin mai complicate.
Cu cat varsta avanseaza, riscul de a naste un copil cu malformatii este mai mare. Printre cel mai des intalnite astfel de probleme se numara sindromul Down si problemele cardiace. Pentru viitoarea mamica, riscurile intalnite sunt sarcina extrauterina, avort spontan, placenta praevia, diabetul gestational si preeclampsia. Exista, de asemenea, riscul ca o sarcina pe cale naturala sa nu mai poata fi obtinuta sau sa fie obtinuta greu la aceasta varsta.
Exista si beneficii ale faptului ca mama are peste 35 de ani?
Un studiu american realizat de un grup de la Universitatea din Boston arata ca maternitatea la o varsta matura prelungeste viata. Astfel, acestia au descoperit ca genele care permit femeilor cu varste inaintate sa conceapa si sa nasca un copil pe cale naturala joaca un rol important in incetinirea procesului de imbatranire. In plus, la 40 de ani, femeile sunt mult mai informate ca la 20 de ani si vor acorda mai multa atentie evolutiei sarcinii.
Ce analize suplimentare sunt necesare in acest caz?
Pentru ca este posibil ca o sarcina dupa 35 de ani sa prezinte probleme, as recomanda urmatoarele teste pentru depistarea afectiunilor:
Ecografiile morfofetale pentru trimestrul unu, doi si trei – acestea pot depista diverse anomalii precum sindromul Down, malformatii structurale majore (precum lipsa unui membru sau a unei parti din acesta), pot evalua greutatea fatului, asezarea lui in uter, cantitatea de lichid amniotic.
Teste genetice – pot ajuta la prevenirea unor probleme sau la diagnosticarea lor daca acestea exista. Testele genetice sunt de screening (neinvazive) si de diagnostic. Din prima categorie fac parte testele Panorama si Harmony, testul alfa-fetoproteinic (AFP), testul HcG, dublu test, triplu test, dry testul. Testele de diagnostic sunt invazive si furnizeaza informatii necesare despre fat. Sunt efectuate pe celule obtinute prin amniocenteza, prin recoltarea unor probe de sange fetal (in cazuri mai rare), prin biopsie a vilozitatilor corionice. Dezavantajul acestor teste invazive este ca pot prezenta riscuri pentru sarcina.
Cum poate fi influentata dezvoltarea fatului de starea de sanatate a mamei?
Perioada celor noua luni de sarcina este una destul de sensibila pentru viitoarea mama. Stresul este un factor important care afecteaza evolutia unei sarcini. Printre consecinte se numara riscul de avort spontan, nastere prematura, diabet gestational, preeclampsia (reduce fluxul de sange catre placenta). Pentru ca o femeie peste 35 de ani sa duca o sarcina fara probleme, este bine sa se mearga regulat la controalele medicale stabilite cu medicul care-i urmareste sarcina si care-i va deveni cel mai bun sfatuitor pe toata perioada sarcinii, sa manance echilibrat si sa fie activa daca starea de sanatate ii permite.
Cu cat varsta avanseaza, sansele de a ramane insarcinata pe cale naturala scad considerabil (5% la fiecare ovulatie). De multe ori, in aceste cazuri, procedura de fertilizare in vitro devine singura sansa pentru a ramane insarcinate. De aceea, eu consider cu tarie si imi sfatuiesc ca atare toate pacientele – prima sarcina ar trebui sa apara inainte de 30 de ani.
Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate