Sapte bolnavi de cancer din Romania au dat in judecata CNAS si ministerul Sanatatii pentru ca nu aveau acces la medicamentele noi de care aveau nevoie in regim compensat. Pacientii au explicat ca tratamentele de care au nevoie nu se regasesc pe lista de medicamente compensate deoarece aceasta nu a fost actualizata.
Curtea de Apel obliga CNAS sa plateasca medicamentele de care au nevoie acesti bolnavi
Cei sapte pacienti cu cancer au reusit sa castige in fata CNAS si a ministerului Sanatatii deoarece tratamentul de care au nevoie ar fi trebuit sa se regaseasca in regim compensat.
Alianta Pacientilor Cronici a precizat ca a anuntat Comisia Europeana in legatura cu intarzierea listei de medicamente compensate.
Pana in prezent, in Romania a fost aprobata introducerea doar a 17 molecule noi in tratamentul bolilor rare, precum epilepsie, boli endocrine, leucemie si boli neurologice degenerative.
Lista de medicamente compensate ar trebui reactualizata insa cu aproape 130 de tratamente noi pentru diabet, hepatita sau cancer.
In acest caz, pentru a primi medicamentele de care au nevoie, bolnavii de cancer au fost nevoiti sa dea in judecata CNAS si ministerul Sanatatii.
CNAS ataca decizia Curtii de Apel Bucuresti
Intr-un comunicat de presa, CNAS atrage atentia ca prin respectarea sentintei se va incalca Legea 95/2006 care prevede ca asiguratii au dreptul la medicamente cuprinse in lista de medicamente compensate si gratuite aprobate prin Hotarare de Guvern.
CNAS: Programul National de Oncologie a primit fonduri mai mari in 2014
“Daca in 2012, bugetul alocat Programului National de Oncologie a fost de 1,03 miliarde lei si a permis tratarea a 98.261 pacienti, in anul 2014 programul are alocat un buget de 1,22 miliarde lei, care permite tratarea unui numar de 108.000 pacienti”, precizeaza CNAS.