Grupul de vaccinologie al SNMF organizeaza pentru a patra oara consecutiv, sub egida OMS, campania Saptamana Europeana a Vaccinarii in Romania.
Vaccinarea reprezinta una dintre cele mai de succes practici medicale folosite de-a lungul timpului si ramane si in zilele noastre o interventie care salveaza anual de la moarte intre 2 si 3 milioane de vieti.
Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) atrage atentia ca scaderea acoperirii vaccinale in Romania poate fi responsabila de reaparitia unor boli infectioase precum si de cresterea numarului de decese prin boli prevenibile prin vaccinare.
In acest context si in acest an SNMF se alatura OMS in calitate de partener, pentru a marca in perioada 24-30 aprilie 2016 „Saptamana Europeana a Vaccinarii”. Actiunile din Romania nu sunt izolate, ele se desfasoara in toate statele europene, sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Biroul OMS pentru Europa coordoneaza activitatile SEV si pentru alti parteneri regionali, nationali si internationali, printre care UNICEF, si European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), care s-au alaturat acestor manifestari.
Saptamana Internationala a Vaccinarii (SIV) a fost inaugurata de catre OMS in 2003, pe cele doua continente americane, iar in 2005 a fost adoptata in Europa, sub numele de Saptamana Europeana a Vaccinarii (SEV) cu scopul de a aduce in atentia factorilor decizionali precum si a populatiei importanta vaccinarii in mentinerea sanatatii indivizilor si a societatii.
Vaccinurile au un efect de necontestat, aplicarea lor aducand o scadere remarcabila a mortalitatii infantile in regiunea europeana OMS, in ultimele decade. In ciuda dovezilor despre siguranta si eficacitatea vaccinurilor, eludand riscurile rezultate in urma unei boli prevenibile prin vaccinare, increderea publica in vaccinuri in Romania este in scadere. Aceasta reprezinta o provocare continua in activitatea medicului de familie, al carui rol important in vaccinare este centrat pe informarea pacientilor despre necesitatea vaccinarii si riscurile la care se supun persoanele nevaccinate.
Vaccinarea in Romania este asigurata majoritar de medicii de familie care administreaza vaccinurile tuturor copiilor, sugari, prescolari si adultilor, conform Programului National de Imunizare. Ca principali vaccinatori, acestia depun permanent eforturi importante pentru realizarea si pastrarea acoperirii vaccinale apropiata de valorile recomandate de OMS, pentru a asigura protectia individuala si cea a societatii impotriva bolilor infectioase.
SNMF prin grupul de lucru dedicat alcatuit din medici formatori cu inalt prestigiu si expertiza in vaccinare, depune un efort deosebit in vederea mentinerii calitatii actului medical in randul medicilor de familie vaccinatori. Activitatea bogata a Grupului de Vaccinologie, infiintat de patru ani, este dedicata cursurilor pentru medicii de familie, manifestarilor dedicate pacientilor si campaniilor legate de vaccinare, printre care si SEV, in fiecare an. Grupul de Vaccinologie a initiat si organizat evenimente stiintifice profesionale judetene sau nationale adresate tuturor specialitatilor medicale, care sa marcheze celebrarea SEV si SIV, si sa contribuie la promovarea mesajelor lansate de OMS cu aceasta ocazie.
Si in acest an organizam simpozioane, dezbateri, atat cu colegii si pacientii, precum si in mediul online. Activitatile au debutat deja prin intalniri cu pacientii la Alba iulia, cu medicii la Hunedoara. In premiera, in anul 2016, Grupul Vaccino a organizat un seminar de comunicare in problematica imunizarilor pentru jurnalisti si bloggeri. De asemenea grupul a participat activ la activitatile scolare din cadrul „Saptamana altfel” aducand in atentia copiilor modul de actiune al vaccinurilor precum si importanta vaccinarii.
Biroul de presa al SNMF