Sangerarile, durerile si crampele in timpul sarcinii


In timpul sarcinii te poti confrunta cu diferite tipuri de dureri, crampe abdominale sau chiar sangerari. Este important sa fii informata si sa cunosti cauzele acestor simptome, astfel incat sa stii din timp cand este cazul sa te ingrijorezi.

In timp ce sangerarea redusa sau petele de sange pe chilot in timpul sarcinii nu sunt rare, este cu siguranta neasteptat si deranjant. Dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne-a explicat care sunt  cauzele sangerarii vaginale in timpul sarcinii, cum sa iti dai seama daca este ceva alarmant si ce ar trebui sa faci daca ti se intampla.

„Orice tip de sangerare in timpul sarcinii reprezinta un motiv de ingrijorare, chiar si pentru cele mai rationale si calme mame. Vestea buna este ca sangerarea usoara la inceputul sarcinii apare la aproape o treime din toate viitoarele mame si, de cele mai multe ori, nu reprezinta nicio amenintare pentru mama sau copil. Este normal ca un procent mic de femei insarcinate sa aiba mici sangerari dupa actul sexual, iar altele pot avea sangerari din motive care nu au legatura cu sarcina, cum ar fi infectiile vaginale sau vasele de sange ale peretelui vaginal. Marea majoritate a sangerarilor este inofensiva”, a explicat medicul.

Totusi, sangerarea, indiferent cat de redusa, poate indica o varietate de complicatii, inclusiv avort spontan, sarcina ectopica si placenta praevia si astfel nu ar trebui sa fie niciodata ignorata.

Cauzele sangerarii in sarcina:

Sangerarile in primul trimestru de sarcina

Medicii estimeaza ca intre 25-40% dintre femei vor suferi sangerari vaginale in timpul sarcinii timpurii si, de cele mai multe ori, sarcina va progresa total normal. Sangerarile usoare in primele 12 saptamani de sarcina sunt frecvente si, de obicei, nu semnaleaza o problema. Principala cauza a sangerarii in primul trimestru de sarcina este datorata implantarii. Se intampla foarte devreme – chiar inainte de a afla ca esti insarcinata – exact atunci cand oul se implanteaza in mucoasa uterului. In acest stadiu, se poate intampla ca si dupa actul sexual (colul uterin este mai iritabil) sau datorita unei infectii pelvine sau ale tractului urinar sa prezinti sangerare. Daca dureaza mai mult de o zi – doua, sau este mai mult decat o cantitate mica, cateva picaturi, atunci cand stergi, cel mai bine este sa consulti medicul. Intre timp, nu utiliza tampoane interne si evita contactul sexual pana cand sangerarea nu se opreste.

Sangerarile severe in timpul primului trimestru de sarcina pot, totusi, sa semnaleze si probleme mai grave.

„Daca sangerarea este insotita de crampe abdominale sau de dureri de spate si observi ca prin vagin se scurge si tesut impreuna cu sange, consulta medicul sau mergi la ecografie cat mai curand posibil. Uneori, sangerarea vaginala poate fi cauza unei afectiuni mai serioase, cum ar fi hemoragia subchorionica sau sangerarea in jurul placentei care se trateaza, insa expun gravida la un risc crescut pentru alte complicatii, cum ar fi nasterea prematura. Un alt motiv de sangerare il reprezinta sarcina biochimica, care apare atunci cand un ovul este fertilizat, dar niciodata nu se implanteaza complet in uter, dar si sarcina ectopica care pare atunci cand un ovul fertilizat se implanteaza altundeva decat uterul, cel mai adesea intr-o trompa uterina si sarcina molara, caracterizata printr-o crestere anormala pe placenta si, de obicei, un fetus anormal. Din pacate exista si cazul de pierdere a sarcinii (amenintarea sau iminenta), ceea ce inseamna pierderea spontana a unei sarcini in primele 20 de saptamani. De cele mai multe ori, sangerarea care apare in timpul unui avort spontan va fi insotita de alte simptome, cum ar fi crampe sau dureri abdominale”, a completat medicul specialist.  

Sangerarile si crampele in trimestrul II si III de sarcina

In timpul celei de-a doua jumatati a sarcinii, sangerarea poate fi cauzata de o dezlipire placentara (unde placenta se detaseaza partial de peretele uterin) si in majoritatea cazurilor anunta un pericol pentru mama sau copil. Sangerarea poate fi cauzata si de placenta praevia (unde placenta acopera partial sau complet cervixul), care poate fi riscanta daca continua in al treilea trimestru. Sarcinile cu placenta praevia se monitorizeaza atent de catre medic si, de multe ori, necesita internare si repaus la pat.

Sangerarea in timpul ultimelor saptamani de sarcina este de obicei un semn ca nasterea se apropie. Contractiile uterine devin mai dureroase, iar durerile ligamentelor de sustinere se pot resimti mai puternic. In acest trimestru, puteti observa, de asemenea, scurgeri ale dopului cervical – scurgerea acestui dop este de obicei ca un mucus alb sau rozaliu, cu firisoare sangerii. Poti experimenta si unele dureri de spate, crampe stomacale sau mici contractii uterine. Daca nu ai ajuns inca la 37 de saptamani, se considera nastere prematura si trebuie sa te adresezi imediat ginecologului.

Totusi, mici sangerari vaginale pot fi normale in orice trimestru de sarcina. Daca ceva te sperie sau nu te simti in siguranta, contacteaza-ti medicul care urmareste sarcina.

Cand sa mergi la medic daca ai sangerare vaginala in timpul sarcinii:

„Sangerarea vaginala in timpul sarcinii nu este deloc putin frecventa si poate indica multe lucruri, in functie de densitate sau de culoare, cat dureaza si la ce moment in timpul sarcinii apare. Semnele ca sangerarea se datoreaza unor afectiuni grave cum ar fi avortul spontan, probleme cu placenta sau travaliul prematur includ sangerari severe (similare cu sangerarile menstruale), sangerari asociate cu crampe si / sau febra sau sangerare si eliminarea unor tesuturi. Culoarea sangelui este, de asemenea, importanta: sangele rosu aprins este de obicei mai ingrijorator decat sangele care este maroniu.”, a mai spus medicul Silviu Istoc.

Indiferent cand se intampla, chiar daca prezinti mai putin de o pata de sange de dimensiuni mici, contacteaza-ti medicul imediat pentru a fi sigura, deoarece orice sangerare vaginala in timpul sarcinii poate fi un simptom al unei probleme mai mari. Fii pregatita sa raspunzi la intrebari detaliate despre cantitatea de sange pe care ai pierdut-o si o descriere a modului in care este starea generala. Medicul va decide daca exista motive de ingrijorare.

Din pacate, daca vorbim despre un avort spontan, atunci nimic nu il mai poate opri. Daca sangerarea este un semn de nastere prematura, doctorul tau va urma pasii necesari pentru a preveni acest lucru, probabil ca va recomanda odihna la pat si medicatie. Daca sangerarea este cauzata de placenta previa, atunci medicul s-ar putea sa iti recomande chiar internarea sau repausul total la pat. Aceasta conditie impune, insa, nasterea prin cezariana atunci cand copilul este pregatit pentru asta. O operatie de cezariana chiar si programata are, in general, loc in saptamanile 38-39 de sarcina, dar gravidele cu placenta previa sangereaza cel mai des mai devreme in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Daca te regasesti in acest scenariu, atunci operatia de cezariana va fi efectuata mai devreme.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Silviu Istoc sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.