Postul Pastelui sau Postul Mare, cum mai este numit este postul dinaintea Invierii Domnului, cel mai aspru dintre toate cele patru posturi din an, este cel mai lung. Acesta este un bun prilej de detoxifiere, spun nutritionistii.
Perioada postului este una a purificarii trupului si a spiritului. Postul Pastelui in acest an a inceput de luni, 23 februarie si dureaza pana in data de 11 aprilie.
Pentru perioada postului, cum intreg organismul trece printr-o perioada delicata, in care este privat de carne, oua, lapte si branza, specialistii in nutritiei au creat un set de reguli alimentare care pot fi de ajutor celor care isi doresc sa tina postul corect si sanatos.
Asigurarea proteinelor
Asigurarea aportului de proteine in post este foarte importanta. Pentru a acoperi necesarul zilnic trebuie sa consumam alimente precum linte, naut, mazare, tofu si tempeh, migdale si nuci, spanac si broccoli, orez integral, quinoa si cereale integrale neprocesate – ovaz, secara precum si mei sau hrisca.
Consum ridicat de legume
Pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la inceput sa consumam atat legume crude, cat si preparate termic, pentru ca aportul ridicat de fibre poate cauza in prima faza o usoara senzatie de balonare. Astfel, pot fi consumate legumele fibroase precum morcov, telina, pastranac, patrunjel, ridichi, sfecla, gulii, napi, cartofi dulci, ardei, rosii sau legume verzi, precum urzici, untisor, loboda, macris, leurda, spanac, broccoli, dar si alte legume prcum ciuperci, praz sau sparanghel.
Produse care trebuie evitate
Aici, nutritionistii au pareri ferme si vorbesc de acele produsele ultra-procesate de post cum sunt unele pate-uri de soia, crenvusti de soia sau cascavalul vegetal. Acestea se pot inlocui cu succes cu unele pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju sau pate de masline, care se pot prepara acasa.
Alimentatie regulata
Trebuie sa mancam 3 mese principale si 1-3 gustari, pentru a preveni aparitia senzatiei de foame. Ideal este sa consumam cerealele integrale si chiar derivate precum painea, pastele in prima parte a zilei, la micul dejun si pranz. Cel putin asa spun specialistii. Pentru cina si gustarea de seara se recomanda legume, nuci sau seminte si eventual o portie de lapte de soia sau migdale.
Hidratarea
Hidratarea este foarte importanta in perioada de post. Este esential sa bem 2 litri de apa pe zi pentru a reduce riscul de tulburari ale tranzitului digestiv. Aportul crescut de fibre este foarte sanatos pentru organism, dar o crestere brusca poate cauza pe termen scurt constipatie, mai ales daca nu bem suficienta apa. Tot nutritionistii mentioneaza ca ar trebuie ca sucurile, cafeaua si ceaiurile laxative sa fie consumate cu moderatie.
Pe langa o alimentatie corecta, in aceasta perioada este indicat sa facem si miscare in mod regulat, fie ca vorbim de exercitii fizice, fie de plimbari in aer liber.