Cercetatorii de Universitatea Harvard au creat primele celule stem modificate genetic, programate sa ucida tumorile canceroase cerebrale.
Oamenii de stiinta de Harvard Medical School, citati de BBC spun ca aceste celule produc toxine care ucid celulele canceroase, dar ca in acelasi timp sunt capabile sa reziste efectelor otravii pe care o produc si astfel sa nu afecteze celelalte celule sanatoase.
Noua descoperire, publicata prima data in revista Stem Cells, este considerata de specialistii viitorului in tratarea cancerului.
Tratamentul a fost deja testat pe soarecii de laborator, iar rezultatele au fost pozitive.
Toxinele care ucid tumorile maligne au mai fost folosite cu mare succes intr-o varietate de tipuri de cancer de sange, dar ele nu functioneaza la fel de bine in tumori solide, deoarece nu toate tipurile de cancer sunt la fel de accesibile, iar toxinele au o perioada scurta de activitate.
Acum, insa, situatia se schimba prin modificarea genetica a celulelor stem care le produc, relateaza si Agerpres.
Autorul pricinpal al studiului, Dr. Khalid Shah, a afirmat ca in curand se vor initia testele in laborator si pe cobaii cu glioblastom, cel mai frecvent tip de tumoare cerebrala la oameni.
De asemenea, tot omul de stiinta a mai explicat ca studiile clinice pe oameni vor putea incepe in circa 5 ani.