Rujeola: Avertisment OMS pentru Romania

In Romania, au fost confirmate pana acum 3.400 de cazuri si 17 decese, incepand cu ianuarie 2016, iar in Italia numarul cazurilor a ajuns la 850.

In acest moment, in 14 din cele 53 de tari europene exista un risc mare de epidemie. OMS someaza autoritatile din tarile in care au fost inregistrate cazuri sa ia urgent masuri pentru a tine imbolnavirile sub control si pentru a preveni unele noi.

„Au fost confirmate peste 3900 de cazuri la sfarsitul saptamanii trecute din fericire numarul deceselor nu a mai crescut, depinde cu ce comparam. Daca comparam cu ce s-a intamplat pana acum doi ani stam foarte prost. Rujeola este o boala care evolueaza epidemic cand apare un numar suficient de mare de persoane care nu au fost vaccinate, ce s-a intamplat si acum. Raportul la care faceti acum referire este un raport al OMS din regiunea europeana intr-adevar mentioneaza Romania alaturi de alte state. Si Italia evolueaza in acest moment o epidemie care are aproape 1000 cazuri. E clar ce scrie in raport: ca epidemia evolueaza in tarile in care acoperirea vaccinala este mai mica de 95% si noi ne gasim in aceasta situatie. Singura solutie este ca parintii sa se prezinte la medic, sa faca sau sa completeze vaccinarea copiilor pentru ca discutam de un vaccin ce se administreaza in doua doze”, a declarat dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, potrivit Digi24.

El a precizat ca efectele adverse ale vaccinului sunt extrem de rare in timp ce numarul mare de imbolnaviri si decese in randul celor care nu se vaccineaza este evident.

„Riscul bolii este generat de faptul ca virusul rujeolic dincolo de suferinta pe care o provoaca copilului, poate sa provoace cazuri foarte grave, chiar mortale, cele 17 cazuri sunt dovada. E important sa ne vaccinam. In ceea ce priveste efectele adverse ale vaccinului, toata lumea le mentioneaza dar nimeni nu le demonstreaza. Ele exista daca ne referim la o usoara roseata, dar efectele grave care urmeaza vaccinului sunt extrem de rare, sunt exceptii in timp ce numarul mare de imbolnaviri si decesele sunt evidente si trebuie sa ne gandim de doua ori daca vrem sa ne supunem copilul unui astfel de risc”, a afirmat Rafila, conform Digi24.

Raspandirea epidemiei in alte tari din Europa depinde de acoperirea vaccinala din fiecare tara , iar profesorul Rafila a mai spus ca Romania a inceput sa ia masuri pentru oprirea epidemiei.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.