Rubeola este o boala infectioasa contagioasa, cu o evolutie in general benigna. Rubeola insa presupune un risc major in sarcina, fiind extrem de teratogena in primul trimestru de sarcina, provocand avort spontan sau sindrom plurimalformativ. Fatul este afectat prin distrugerea celulelor si aparitia de malformatii.
Avand in vedere epidemiologia bolii, manifestarile clinice cu forme grave cea mai buna metoda de preventie este vaccinarea.
Cititi aici totul despre vaccinul ROR pentru copii, inclus in Planul National de Imunizare.
Contagiozitate cu 7 zile inainte de eruptie
Rubeola este o boala foarte contagioasa in colectivitati. Un risc important este dat de faptul ca un bolnav de rubeola este contagios si cu sapte zile inainte de eruptie. Dupa debutul eruptiei, contagiozitatea se mentine 14 zile.
Sugarii – deosebit de contagiosi pentru anturaj
Specialistii avertizeaza ca sugarii cu rubeola congenitala evolutiva sunt deosebit de contagiosi pentru anturaj.
Nou-nascutii pot pot avea o protectie pasiva, de la mamele imune, pentru 4-6 luni.
Infectia cu rubeola in sarcina: foarte periculoasa
Infectia cu rubeola in primul trimestru de sarcina este urmata de avort spontan, nastere de fat mort sau fat viu cu una sau mai multe malformatii.
In cazul care infectia apare dupa cea de-a 20-a saptamana de sarcina, malformatiile care apar la copil sunt rare.
Femeile insarcinate au indicatii speciale pentru vaccinarea cu ROR, deosebit de importante. Recomandarile de vaccinare pentru gravide sunt disnponibile aici.
Afectiuni cu risc major in cazul fatului
In cazul infectiei in timpul sarcinii, fatul este expus unor riscuri multiple: restrictii de crestere intrauterina, leziuni osoase, afectiuni oculare (cataracta, retinita pigmentara, glaucom).
In acelasi timp, fatul este expus riscului de surditate, de afectiuni cardiace sau neurologice (retardare mentala, microcefalie).
Afectiuni tardive la 2 – 4 ani
In cazul unei sarcini in care mama se imbolnaveste de rubeola, riscurile la copil pot aparea si tardiv, in jurul varstei de 2-4 ani.
Copilul are riscul de a face diabet zaharat, encefalopatia progresiva sau autism.
70% dintre femeile adulte dezvolta artrita rubeolica
O femeie adulta care face rubeola are riscul de a dezvolta artrita rubeolica care afecteaza mai ales articulatiile mici (degete, pumn, glezna sau genunchi).
Encefalita rubeolica este o alta afectiune cu risc in rubeola. Se manifesta prin cefalee, convulsii, dezorientare, ataxie, coma.
Purpura este o alta afectiune cu risc in rubeola, manifestata prin hemoragii cutanate, cerebrale, hematuria. Este o afectiune care apare mai frecvent la copii decat la adulti.
Orhita, nevrita sau sindromul rar de panencefalita progresiva sunt alte complicatii care pot afecta bolnavul de rubeola.