Specialistii in boli de nutritie si boli metabolice duc o adevarata lupta impotriva stilului de viata nesanatos adoptat de romani, care cad in capcana ambalajelor alimentare atragatoare si in capcana publicitatii agresive. Pe langa alimentatia sanatoasa, o alta problema majora a romanilor este legata de faptul ca dorm tot mai putin, pentru a munci mai mult, astfel incat sa-si mareasca sursele de venit.
Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Maria Mota, a declarat cu ocazia celui de-al 39-lea Congres al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, ca romanii mananca mai mult si acorda mai putin atentie calitatii alimentelor, deoarece sunt pacaliti de reclamele de la TV si de ambalajele frumoase ale produselor. Mai mult decat atat, romanii se odihnesc tot mai putin, din cauza faptului ca muncesc in plus peste program, pentru a-si asigura resursele financiare necesare.
“Mancam mult mai prost. Mancam alimente frumoase, frumos ambalate, dar mancam mult mai prost, mult mai nesanatos. E posibil sa mancam si mult mai mult. Lumea e foarte stresata, marea majoritate dintre noi (…) avem doua-trei salarii ca sa facem fata acestei perioade. Dormim mai putin, dormind mai putin, mananci in timpul noptii, dormind putin in timpul noptii, apar tulburari hormonale extreme, care cresc si apetitul, care favorizeaza cresterea in greutate, sunt toate inlantuite. In momentul in care ne vom linisti (…), ne vom putea regla raportul alimentelor”, a precizat medicul.
Educatia alimentara poate schimba proastele obiceiuri de consum
“In primul rand trebuie educata populatia. (…) Este o munca ingrozitor de grea, (…) nu ne putem lupta cu industria alimentara, e normal sa aibă interese, (…) nu ne putem lupta nici cu marile fabrici de tutun. Cum te lupti cu acele reclame superbe prin care televiziunile isi asigura si ele supravietuirea in mare parte? Noi, ca medici, putem numai sa educam populatia, sa educam copiii, (…) sa educam mama gravida”, a mai declarat presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Exista, insa, si efecte benefice ale mass-media asupra populatiei, in ceea ce priveste educatia pentru sanatate. In acest sens, stirile negative despre efectele nocive ale alimentatiei nesanatoase, precum si statisticile ingrijoratoare despre diabet ii determina pe romani sa mearga la medic pentru analize menite sa depisteze aceasta afectiune grava. “Am constatat ca dupa fiecare aparitie in mass-media (…) foarte multa lume isi face in ultima vreme analizele preventiv, se controleaza, ceea ce e mare lucru. In urma cu zece ani nu aveam asa ceva. (…) Daca am putea opri cresterea epidemica a surplusului ponderal, ar scadea toate. Ar scadea diabetul (…) si in final, bolile cardiovasculare”, a atras atentia dr. Maria Mota.
In cadrul celui de-al 39-lea Congres al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice dr. Maria Mota a mai precizat si ca in 2014 vor fi facute publice concluziile studiului PREDATORR – primul studiu complet privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi. Acesta a fost initiat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si de Societatea Romana de Nefrologie.
Sursa stire: Agerpres