Romania, tara cu cele mai multe imbolnaviri de tuberculoza din UE

In anul 2016, in judetul Dolj au decedat 11 persoane din cauza tuberculozei si au aparut alte 514 cazuri noi. In prezent numarul bolnavilor de TBC este, potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica, de 738.

Conform datelor Institutului National de Sanatate Publica, in Romania tuberculoza constituie una din problemele prioritare de sanatate publica, iar in anul 2016, tara noastra a inregistrat cea mai mare incidenta a tuberculozei din Uniunea Europeana (de cinci ori peste media UE), cu aproximativ 20% din cazurile de TB raportate in UE.
„In Romania 1.100 de persoane mor anual de TB si alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din randul populatiei tinere si active”, precizeaza INSP.

In raportul publicat pe site-ul institutiei scrie ca OMS estimeaza ca in Romania ar trebui diagnosticate, in fiecare an, intre 800 si 1.000 de cazuri noi de TB-MDR, dar in realitate, din cauza lipsei echipamentelor necesare, Romania identifica anual doar 600 de cazuri de tuberculoza rezistenta si extrem de rezistenta la tratament.

„La ora actuala, la nivel mondial exista metode de diagnostic rapid care scad timpul de diagnosticare de la 6 luni la 2 ore. In Romania, accesul la aceste metode de diagnostic rapid este disponibil prin proiecte cu finantare internationala, pentru un numar limitat de pacienti”, mai precizeaza INSP, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, in ultimii ani, Romania a inregistrat progrese in controlul acestei boli, rata de depistare a cazurilor TB fiind de peste 70% de cel putin 8 ani (79% din anul 2010; in Regiunea Europeana a OMS rata de depistare este de 76%), incidenta globala a scazut cu 49,8% (de la 142,2 la 100.000 de locuitori la 71,7%ooo in 2015), iar incidenta globala a tuberculozei la copii a scazut cu 55,7% (de la 48,1 la o suta de mii in 2002 la 21,3 la o suta de mii in 2015).

Guvernul a aprobat Strategia Nationala de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015-2020 care are ca scop principal reducerea incidentei si mortalitatii provocate de tuberculoza, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare si crestere a aderentei la tratament, in conformitate cu recomandarile OMS.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.