In Romania, numarul deceselor cauzate de infarctul miocardic acut este inca mare



Numarul deceselor cauzate de infarctul miocardic acut in Romania este inca mult mai mare decat media europeana. La nivelul anului 2014, rata de mortalitate din aceasta cauza era cea mai ridicata dintre toate tarile UE, conform raportului dedicat Romaniei realizat de OECD Health Data in cooperare cu Observatorul European al Sistemelor si Politicilor Europene de Sanatate.

„La nivel european, 1 din 5 pacienti supravietuitori ai unui infarct vor suferi un alt eveniment cardiac, poate chiar un alt infarct, in urmatorul an. Iar acest lucru se intampla, de cele mai multe ori, pentru ca pacientul a ales sa ignore ‘sanatatea’ cardiovasculara si sa revina la stilul de viata anterior infarctului. Nu putem sublinia indeajuns faptul ca infarctul si bolile cardiovasculare, in general, pot fi prevenite prin actiuni simple, usor de inteles si de aplicat, cum ar fi o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate si renuntarea la fumat. Daca insa pacientul a ignorat toate aceste sfaturi si a ajuns la spital cu un diagnostic de infarct de miocard, el trebuie sa inteleaga ca tine de el, in primul rand, sa il previna pe cel de al doilea”, afirma medicul cardiolog Oana Inta, de la Fundatia ,,Pop de Popa’ pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare (FOBAC), potrivit unui comunicat de presa publicat in noiembrie 2017.

Potrivit sursei mentionate, preventia secundara este cel putin la fel de importanta ca preventia primara si inseamna, in primul rand, mentinerea unui stil de viata sanatos.

Pacientul trebuie sa mearga la controale regulate, sa-si ia tratamentul si sa respecte indicatiile medicului.

„Pacientii subestimeaza riscurile si complicatiile infarctului miocardic. Majoritatea supravietuitorilor unui infarct au o aderenta la tratament de doar 2-3 luni, dupa care incep sa se simta bine si uita ca inima lor are nevoie de mai multa atentie. Trebuie sa se prezinte la controale regulate la medicul cardiolog si la medicul de familie, trebuie sa respecte recomandarile de tratament facute de medic, sa tina sub control factorii de risc cardiovascular si sa constientizeze ca riscul de a dezvolta un al doilea episod cardiovascular este foarte mare, iar acest al doilea episod poate fi fatal”, a afirmat presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tanasescu, conform sursei citate de Agerpres.

Atragerea atentiei asupra importantei de a preveni complicatiile bolilor cardiovasculare si mai ales asupra riscului cardiovascular marit pe care il au pacientii care au suferit un infarct este obiectivul campaniei „Cate vieti are inima ta?”, initiata in luna iulie a anului 2017 de Societatea Nationala de Medicina Familiei si FOBAC.

Va reamintim ca: infarctul miocardic acut inseamna obstructia totala a unei artere coronare prin formarea unui tromb sau a unui cheag de sange, de regula la nivelul unei placi ateromatoase. Infarctul miocardic acuta este considerat o urgenta medicala si pacientul trebuie de urgenta sa ajunga la medic, in spital.
In cazul unui infarct miocardic acut tratamentul esential si este conditionat de timp, de timpul in care pacientul este dus la spital, deoarece tratamentul consta in interventia chirurgicala. Altfel spus, este necesara restabilirea cat mai rapida a circulatiei sanguine in teritoriul afectat.

Etichete: infarctul miocardic acut, infarctul miocardic acut tratament

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: