Romania se confrunta cu un numar foarte mare de nasteri premature fata de restul Europei. Statisticile semnaleaza o rata de 8% a nasterilor premature in tara noastra fata de sub 6% in tari precum Irlanda, Suedia, Norvegia, conform raportului “European Perinatal Health Report 2010”.
Nasterile premature cresc numarul de decese in randul copiilor
Viata nou-nascutilor este pusa in pericol de nasterile premature, de greutatea scazuta la nastere dar si de anomaliile cu care se nasc multi dintre ei.
Copiii nascuti prematur au un risc mult mai mare fata de copiii nascuti la termen de a avea o greutate sub limita normala, de a suferi de afectiuni neurologice pe termen lung si chiar de a-si pierde viata.
Nasterilor premature au crescut in incidenta din cauza lipsei masurilor preventive si a controlului medical regulat in timpul sarcinii.
Complicatiile in timpul sarcinii, cauza principala a nasterilor premature, stau la baza declansarii bolilor cronice, precum hipertensiune sau bolilor metabolice.
Fumatul, obezitatea si consumul de alcool, principalii factori de risc in sarcina
Fumatul in timpul sarcinii este unul din riscurile principale care poate duce la nasteri premature. In ciuda avertizarilor medicilor, 1 din 10 femei fumeaza in timpul sarcinii chiar si in ultimul trimestru.
Specialistii atrag atentia ca sindromul mortii subite a sugarului este mai frecvent la copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii.
Obezitatea in timpul sarcinii este o problema care afecteaza atat mama cat si copilul. O femeie care se confrunta cu obezitatea poate avea o fertilitate scazuta, fiindu-i mai greu sa ramana insarcinata.
De asemenea, fatul are un risc mai mare de a dezvolta malformatii congenitale, iar mama are riscul de a avorta spontan in primul trimestru de sarcina.
Obezitatea creste de asemenea riscul diabetului gestational, hipertensiunii si al altor afectiuni cronice.
Nu in ultimul rand, femeile care consuma alcool isi pun copilul in pericol, avand de asemenea riscul de a naste prematur.
40% din decesele neonatale sunt asociate cu nasterile premature
Moartea copilului in primele saptamani de viata este cauzata in jumatate de cazuri de nasterile premature.
In 2010, aproximativ 10% din nasterile la nivel european erau inainte de termen. O rata mai mica a nasterilor premature a fost sesizata in tari precum Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Irlanda.
Un numar mare de nasteri premature, peste 8% din totalitatea nasterilor premature, a fost inregistrat in Romania, Republica Ceha, Germania, Austria, Portugalia, Olanda.
Cele mai multe nasteri premature au fost inregistrate insa in Cipru, cu o rata de peste 10% si Ungaria, 8, 9% din totalitatea nasterilor.