Potrivit unui unui studiu in Marea Britanie pe parcursul a 18 ani si publicat de curand in British Medical Journal (BMJ), dietele vegana si vegetariana sunt asociate unui risc redus de boli cardiovasculare, insa ar putea creste posibilitatea unui accident vascular cerebral. (AVC).
Conform studiului realizat de cercetatorii de la Oxford, persoanele care au adoptat acest tip de dieta, vegana sau vegetariana, prezinta o reducere cu 22% a riscului de boli de inima, comparativ cu persoanele care au dieta normala, cu produse de origine animala.
Cercetarea a relevant si ca dieta pesco-vegetariana, care permite consumul de peste, vine cu un risc mai mic cu circa 13 % in fata afectiunilor cardiovasculare.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta au constatat, pe parcursul studiului ca vegetarienii si veganii prezinta un risc de cinci ori mai ridicat de a face AVC, comparativ cu persoanele care consuma carne. Cauza, cred cercetatorii, ar fi fi partial reprezentata de aportul insuficient de vitamine.
Studiul publicat in British Medical Journal (BMJ) a analizat datele a 48.188 de persoane care nu aveau antecedentele in privinta bolilor cardiovasculare sau a accidente vasculare cerebrale.
Grupul s-a impartit in trei esantioane: unul cu consumatori de carne, al doilea cu consumatori de peste si cel de-al treilea cu vegetarieni/vegani.
De-a lungul celor 18 ani de studiu au fost inregistrate 2.820 de cazuri de boli cardiace ischemice si 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral.
Oamenii de stiinta au concluzionat ca persoanele pesco-vegetariene au prezentat o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare in comparatie cu cele care consumau carne, in timp ce vegetarienii si veganii inregistrau o reducere cu 22% a acestui risc.
”Am observat procente mai scazute ale bolilor cardiace ischemice la persoanele consumatoare de peste si la vegetarieni in comparatie cu cele care consumau carne, ceea ce pare sa se datoreze cel putin partial unui index de masa corporala mai scazut si a incidentei mai mici a tensiunii arteriale ridicate, nivelului marit al colesterolului si diabetului”, au notat cercetatorii, conform Press Association.
Dar, aceeasi cercetare a mai concluzionat si o crestere cu 20% a riscului de accident vascular cerebral (AVC) la vegetarienii si veganii din grupul de studiu, in comparatie cu celelelate persoane.
”Vegetarienii si veganii (din studiu) prezinta niveluri mai scazute ale mai multor substante nutritive (de exemplu, vitamina B12, vitamina D, aminoacizi esentiali si acizi grasi polinesaturati n-3), iar diferentele observate la unii dintre acesti factori nutritivi ar putea contribui la aceste asociatii”, se mai precizeaza printre concluziile studiului, conform sursei citate.
Totusi, oamenii de stiinta au precizat ca, in acest caz, este nevoie de studii suplimentare.
Etichete: dieta vegetariana, dieta vegana, dieta sanatate, risc AVC, boli cardiovasculare