Remedii naturiste in dismenoree

Dismenoreea sau crampele menstruale inseamna menstruatie insotita de dureri. Ea afecteaza aproximativ 35% dintre femeile intre 15 si 40 de ani, care acuza o senzatie de durere spasmodica in abdomenul inferior, insotita de cefalee, greturi si chiar varsaturi (migrene).

Dismenoreea poate fi primara, ea survenind la fete tinere pana in 20 de ani, fara o afectiune organica genitala si secundara care apare la femei mai mature cu o patologie organica genitala (de exemplu fibrom uterin, boala inflamatorie pelvina care poate fi accentuata de menstruatie, ingustarea colului uterin care poate jena scurgerea sangelui menstrual ducand la cresterea presiunii in uter si aparitia durerii, stresul psihic).

Medicina alopata (traditionala) va propune pentru tratamentul dismenoreei primare administrarea de aintiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care incepe cu doua zile inainte de inceperea menstruatiei si se continua inca doua zile dupa incetarea ei.

Daca suferiti de dismenoree secundara este bine sa va adresati medicului ginecolog pentru investigatiile necesare bolii care sta la baza dismenoreei.

Totusi este indicat sa incercati si niste remedii naturiste:

1.Viburnum – Este cunoscuta ca si “scoarta crampelor”, aceasta planta a fost recunoscuta ca tratament pentru crampele musculare in majoritatea tratatelor de farmacologie.Scoarta contine cel putin patru substante care ajuta uterul sa se relaxeze ajutand astfel si la ameliorarea durerilor menstruale.

Consumati-o sub forma de ceai in cantitate de una sau doua cani pe zi.

2.Angelica – Este una dintre cele mai larg utilizate plante in medicina chinezeasca datorita numeroaselor sale beneficii.

Pentru femei este cunoscuta ca tonic, benefica mai ales pentru dismenoree, recomandata fiind de toti expertii in medicina.

3.Zmeur – Ceaiul de zmeur este de asemenea recomandat pentru ameliorarea crampelor musculare.Reduce contractilitatea uterina care are loc in timpul menstruatiei dar previne si contractiile uterine din timpul sarcinii. De asemenea, are efect si asupra iritabilitatii.

4.Ghimbirul – Contine multi compusi antalgici (care combat durerea), ceaiul de ghimbir fiind un remedi foarte util in combaterea durerilor menstruale.

5.Kava – Kava contine doua substante analgezice.Desi planta a fost descrisa drept narcotica si hipnotica, nu este nici stupefianta, nici halucinogena. Mai mult decat atat, potrivit studiilor, nu creeaza  dependenta.

Kava are proprietati relaxante, antianxioase si relaxante uterine.

6.Trifoiul rosu – Trifoiul este bogat in fitoestrogeni, substante chimice naturale care actioneaza asupra organismului in mod asemanator hormonului feminin estrogen. Fitoterapeutii sunt de paere ca fitoestrogenii ajuta la reducerea crampelor musculare prin realizarea unui echilibru mai bun al hormonilor din organism. Beti ceai de trifoi rosu pentru a va ameliora crampele menstruale.

7.Capsun – Frunza de capsun, la fel ca si cea de zmeur va ajuta in ameliorarea durerilor menstruale.Pe langa aceasta proprietate, ele sunt bogate in vitamine, minerale.si acid elagic, o foarte puternica substanta cu proprietati anticancer.

Beti cat mai mult ceai de frunze de capsun.Au numai efecte benefice si sunt lipsite de efecte secundare.

8.Coada soricelului – Coada soricelului contine o substanta antispastica (de combatele a contractilitatii) si, astfel este utila si in combaterea dismenoreei.

Pe langa aceste remedii este bine ca in timpul menstruatiei sa nu consumati substante stimulente, de genul cafelei in exces, ciocolatei sau sucuri energizante deoarece fac vasoconstrictie care determina contractie. Mai simplu spus va produce contractia uterului care este responsabila de durerile din timpul menstruatiei.

Evitati expunerea la frig pentru a combate o infectie a organelor genitale sau urinare care amplifica crampele menstruale.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.