Regimul alimentar pentru diabet este o parte esentiala in tratamentul recomandat pacientului cu diabet, alaturi de o activitate fizica regulata. Bolnavul de diabet trebuie sa evite o serie de alimente care ii pot agrava starea de sanatate, precum alimentele bogate in calorii, sau cele cu un continut ridicat de zaharuri. Medicii recomanda sa adaugam in regimul alimentar pentru diabet cerealele integrale datorita proprietatilor nutritive.
Dieta in diabet trebuie sa contina cereale integrale sau produse din faina integrala
Cerealele si produsele cerealiere sunt o sursa importanta de carbohidrati, dar si de proteine, lipde si vitamine, in special vitamina B.
Cerealele sunt recomandate intr-un regim alimentar sanatos datorita substantelor minerale pe care le contin, precum fier, fosfor si magneziu.
Nu orice paine, paste sau fulgi de culoare inchisa sunt din cereale integrale
Cerealele integrale sunt recomandate in dieta deoarece ele contin coaja, miezul si germenele, considerate a avea cea mai mare cantitate de substante nutritive.
Prin procesare, macinare sau rafinare, cerealele isi pierd coaja si germenele, prin urmare partile cu cele mai mari valori nutritive.
Specialistii avertizeaza ca nu orice fel de fulgi, paine sau paste de culoare mai inchisa sunt numaidecat produse din cereale integrala, fiind foarte important sa citim pe eticheta inainte de a le cumpara din ce anume sunt produse.
[the_ad id=”14076″]In regimul alimentar pentru diabet, medicii recomanda sa consumam cereale sub forma integrala, fulgi de ovaz, de grau, orez brun sau produse bazate pe faina integrala (paine graham).
Medicii precizeaza ca painea prajita ingrasa la fel de mult ca painea proaspata, deoarece prin prajire se pierde doar apa. In schimb, prin prajire se scade indicele glicemic al painii, fiind si mai usor de digerat.
In cazul fulgilor de ovaz, grau sau secara, medicii le recomanda pacientilor cu diabet sa-i consume simpli, fara adaos de zahar, miere de albine sau fructe uscate. Fulgii simpli de ovaz sunt o sursa importanta de vitamine si minerale, vitamina B, magneziu, fosfor, potasiu, acid folic, zinc si fier.
Pentru mai multe informatii despre o alimentatie sanatoasa, consultati “Nutritie. Sanatate. Longevitate. Informatii utile despre principiile unei alimentatii sanatoase”, prof.dr. Nicolae Hancu.