Dieta pentru hepatita B, bogata in fructe si legume

dieta-pieleBolnavii de hepatita B au nevoie de un regim alimentar bine stabilit, bogat in alimente sanatoase care sa le protejeze functiile hepatice si care sa le ofere energia de care au nevoie. Din dieta zilnica a pacientului cu hepatita B, nu trebuie sa lipseasca fructele, legumele, cerealele integrale sau pestele bogat in acizi grasi Omega-3. Pacientii cu hepatita B sunt sfatuiti sa nu consume deloc alcool, pentru ca alcoolul creste considerabil riscul cirozei.

De ce este importanta dieta sanatoasa in hepatita B

Un bolnav cu hepatita B se confrunta, in multe cazuri, cu pierderea poftei de mancare, avand tendinta sa manance putin, asta in ciuda recomandarilor medicilor.

Medicii recomanda ca micul dejun sa fie cea mai consistenta masa a zilei, urmata de alte mese mai usoare in timpul zilei.

Pe de alta parte, pacientul cu hepatita B trebuie isi pastreze o greutate normala a corpului. O persoana supraponderala are riscul declansarii altor afectiuni precum diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala.

Acumularea de depozite de grasime in ficat este o alta consecinta a unei diete neadecvate pentru bolnavii de hepatita B. Ficatul gras poate dezvolta in cele din urma ciroza hepatica. Cauzele cele mai importante in ciroza hepatica sunt infectiile cu virusurile hepatitei B si C sau consumul excesiv de alcool pe o perioada mai lunga de timp.

Regim alimentar pentru hepatita B

Fructele permise in dieta pentru hepatita B

Fructele sunt recomandate bolnavilor de hepatita B datorita vitaminelor si antioxidantilor pe care le contin. In regimul alimentar pentru hepatita B, este recomandat sa consumati fructele proaspete, deoarece cele din conserva au de obicei o cantitate mare de zahar.

Pentru ca hidratarea este foarte importanta, este recomandat ca bolnavul de hepatita B sa consume si suficienta apa, in functie de recomandarile medicului. 

In hepatita B este, de asemenea, indicat consumul de fructe proaspecte precum: mere, fructe de padure, citrice, fragi, capsuni, zmeura, pepene verde, struguri.

Ciresele si caisele sunt fructe bogate in vitamina A, vitamina C si potasiu, in timp ce fructele de padure sunt o sursa bogata de magneziu, cupru si vitamina C.

Legume permise in dieta pentru hepatita B

Daca suferiti de hepatita B, este recomandat sa consumati legume proaspete, sub forma de salate pe care le puteti condimenta cu patrunjel, marar, telina sau lamaie.
Puteti, de asemenea, sa consumati salata verde, sfecla rosie, ardei gras, conopida, spanac, rosii, ridichi, ceapa, telina.

Fructele si legumele sunt recomandate in regimul alimentar pentru hepatita B deoarece sunt bogate in vitamine, minerale si fibre care ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si sa evitam alte boli cu risc.

Important de precizat este ca fiecare persoana care sufera de hepatita B, trebuie sa mearga intai la medic si sa urmeze sfaturile acestuia cu privire la regimul pe care trebuie sa il urmeze.

Etichete: hepatita B, regim hepatita B, dieta pentru hepatita B

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

3 de intrebari si raspunsuri

  • Adela spune:

    In cat timp va aparea tratament pt vindecarea hepatitis b

  • Ana spune:

    Îmi poate spune cineva ce regim alimentar a urmat Pt hapatita b?

  • Mihăilă Alin spune:

    multumesc!

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.