Recuperarea vaccinarii

In cazurile in care un copil nu este vaccinat la timp, atat vaccinurile cuprinse in schema nationala, cat si cele optionale pot fi recuperate, asigurand imunitatea corespunzatoare.

Atentie! Din momentul in care decideti ca trebuie sa recuperati vaccinarile pierdute, pot trece mai multe luni pana cand copilul va obtine imunitatea optima (deoarece unele vaccinuri au nevoie de 2-3 rapeluri care impun intervale de asteptare intre ele). In aceasta perioada copilul este expus bolilor infectioase!

Este foarte important ca inainte de intrarea in comunitate – inscrierea la gradinita – copilul sa fie imunizat corespunzator.

Medicul va considera anumite principii in planificarea recuperarii vaccinale:

  • doua sau mai multe vacccinuri inactivate se pot administra in acelasi timp, un vaccin viu si unul inactivat pot fi administrate, de asemenea, in acelasi timp, unul dupa celalalt la orice interval.
  • trebuie respectate intervalele de timp minime intre inoculari cu anumite vaccinuri (ex: intre vaccinurile care contin virusi vii atenuati – ROR, varicela, rotaviral)
  • trebuie respectate intervalele recomandate intre prima vaccinare si rapelurile vaccinurilor respective
  • respectarea unei coerente in cazul vaccinurilor cu mai multe valente (ex: planul national a inclus la un moment vaccin tetravalent, apoi pentavalent si hexavalent. E important ca la aceste modificari sa cunoastem precis istoria vaccinala)
  • coerenta intre prima vaccinare si rapeluri

Recuperarea vaccinarii trebuie facuta doar impreuna cu medicul!

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

1.428 de intrebari si raspunsuri

  • loredana spune:

    Buna ziua…copilul meu a facut de curand 6 luni ,de la iesirea din spital nu a mai facut nici un vaccin dearece medicul pediatru a spus ca nu l-a primit… si daca cumva il gasim sa il cumparam.Deocamdata nu l-am gasit ,as dorii sa stiu unde as putea sa caut si ce pret ar avea…si cum putem recupera pana la aceasta varsta vaccinurile si ce consecinte avem > Va multumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Vaccinul se gaseste acum la medicul de familie nu la pediatru. Luati legatura cu medicul de familie deoarece trebuie sa fac acomanda si va primi gratuit. In comert cu gasiti acum varianta hexavalenta.

  • Valeria Paunescu spune:

    Buna ziua. Fetita mea in varsta de 1 an si 4 luni inca nu a facut vaccinul ROR. Imi puteti spune, va rog, daca il mai poate face acum ? Si inca ceva: un diagnostic de betatalasemie minora accentueaza aparitia reactiilor adverse complicate in cazul vaccinului ROR? Va intreb pentru ca m-am cutremurat cand am citit prospectul vaccinului. Va multumesc.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Puteti administra vaccinul ROR la orice varsta mai mare de 1 an. Cu cat mai repede cu atat mai bine.
      Legat de betatalasemie, cu atat mai mult va trebui vaccinat copilul pt ca vaccinul il ajuta nu ii face rau.

  • Cristina Sanduleac spune:

    Buna ziua, am un baietel care la sfarsitu lunii octombrie implineste varsta de 5 ani, trebuie sa faca vaccin la ceasta varsta, pana acum a facut toate vaccinurile au fost facute conform schemei din perioada respectiva. Am inteles ca ar trebui sa faca vaccinul ROR, este adevarat? Precizez ca nu suntem in tara in luna in care implineste 5 ani, il putem face mai devreme, in la sfarsitul lunii iulie sau cand il mai putem face, anul urmator?
    Multumesc frumos!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Daca are vaccinul ROR efectuat la varsta de un an, acesta e bine a fi administrat in timpul anului 5 nu neaparat in lun ain care implineste 5 ani. Mergeti linistita apoi, la intoarcere, luati legatura cu medicul de familie

  • olteansimona11@yahoo.com spune:

    Buna ziua am o fetita si un baiat fetita are 8 ani baiatul 6 ambii copii nu au a doua doza de ror pt ca am venit din Spania acum 3 aniacuma medicul de familie ne-a chemat pt vaccin nu este prea tirziu pt fetita si trebuia facut si DTP au zis ca nu il au in Spania il facea impreuna pe amindoua Va multumesc.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu. ROR se poate administra si la adult. De asemenea se pot administra concomitent cu DTP

  • Ghita Rodica spune:

    Buna ziua. Am un baietel de 1 an si 9 luni si nu am reusit sa facem vaccinul de 11 luni. Ba am fost raciti ba am avut dermatita atopica. Acum il putem face darse pare ca inca este criza de Infarix. Pana cand il putem face

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu asteptati dupa Ifanrix. Mergeti la medicul de familie unde, din fericire acum se gaseste hexacima.

  • Roxana Ungureanu spune:

    Buna ziua. am o fetita de 1 an si 10 luni..nu a facut ror-ul la 1 an pt ca a facut pojar atunci. dupa a tot fost bolnavioara. ..acum vrem sa recuperăm doza de tot dar am tot citit ca se face pana la 1.5 luni…îmi spuneti ca rog daca este tarziu pentru vaccin? Multumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Se poate recupera oricand, fara probleme, ROR nu are limita de varsta

      • Roxana Ungureanu spune:

        multumesc mult

  • Pindaru Alina spune:

    Buna ziua, fetita mea a fost vaccinata la 2 luni cu infarix hexa, acum are 5 luni si ar fi trebuit sa primeasca a 2 doza nu se mai gaseste. medicul de familie ne sfatuieste sa continuam cu hexacima, desi pediatrul ne-a spus sa pastram aceeasi formula. ce ar trebui sa facem? sa mai asteptam ? mulltumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      conform recomandarilor OMS, aceste vaccinuri pot fi schimbate in schema. E mai bine sa continuati schema. Cele 2 vaccinuri fac parte din cele mai bune vaccinuri de pe piata.

    • braileanu corina spune:

      farmacia punct sau sensi blu daca sunteti din bucuresti

  • Matei Dana spune:

    Am un copil de 4 ani, care a fost vaccinat la naștere si la 2 luni. Cum as putea recupera vaccinarea? Recent a avut rujeola, ceea ce m-a determinat sa-mi doresc vaccinarea

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Este foarte important sa stim catde recent a avut rujeola. Apoi, scrieti aici va rog exact vaccinurile administrate si data nasterii copilului

      • Matei Dana spune:

        Casian e născut pe 14.06.2012, e vaccinat in maternitate Hep B si BCG, iar la 2 luni Infarix Hexa. A făcut rujeola pe 10.06.2016. Are o sora Antonia, născută pe 11.01.2014, vaccinarea doar la naștere cu BCG si Hep B. A făcut si ea rujeola pe 22.06.2016. Si ei as dori sa-i completez schema de vaccinare. Multumesc!

        • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

          Imi cer scuze pt intarziere
          1. Pt Casian:
          Asteptati peste o luna de la debutul rujeolei pentru a reinceep schema. Schema se continua. E simpla dealtfel. Administrati o doza de Tetraxim si una de Engerix acum. La 6 luni adminsitrati inca un Tetraxim. Puteti administra si ROR pt a primi protectie pt oreion si rubeola si apoi continuati schema nationala.
          Pt Antonia:
          O doza dupa 1 august de Ifanrix hexa si ROR. La o luna distanta un Tetraxim. la alta luna distanta un Engerix B. La minim 6 luni de la tetraxim inca un tetraxim.

  • braileanu corina spune:

    buna ziua am vaccinat fetita in aceeasi zi cu hexacima si ror fara reactii adverse pana acum vaccinurile i s au facut joi problema mea este ca i s au facut in piciore inclusiv ror ul am vb cu mamici si ele au fost mirare pt ca la toti bebelusii li sa administrat ror ul in brat e vreo problema ca i la facut tot in picior?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu este absolut nici o problema. Absorbtia e mai buna in deltoid. Doar atat.

      • braileanu corina spune:

        multumesc frumos

  • Orsolya Moldovan spune:

    Bună ziua,
    Am o fetiță de 3 ani, care după vaccinul de 2 luni nu a mai fost vaccinată , fiindcă a făcut eczemă atopică și noi am decis să sistăm vaccinarea ei. Acum am dori să reluăm vaccinarea ei.
    Medicul nostru pediatru ne-a recomandata 2 scheme, fără explicații.
    M-ar interesa părerea dumneavoastră.

    Schema recomandată de medicul pediatru:
    Infanrix hexa I. + Pentaxum I. sau Tetraxim II. + Euvax B

    Care ar fi schema de recuperare pentru aceste vaccinuri? Sau dvs recomandati altele?
    Ea ne-a recomandat să le cumpărăm fiindcă numai putem beneficia de campaniile naționale.

    Vă mulțumesc!

    Cu respect,
    Orsolya Moldovan

    • Buna ziua!ajutati ma cu un sfat va rog!am un baietel de 11 luni si 3 sapt.vaccinul de 11 luni nu l am facut deoarece nu l au primit.doamna doctor zice sa le facem pe amandoua in accelasi timp,cel de 11 luni si ror.nu exista riscuri sa fie facute in acceasi zi,reactii adverse?multumesc spune:

      Mihaela

      • braileanu corina spune:

        buna ziua noi le am facut ieri pe amandoua in aceasi zi fetita mea e nascuta pe 3 iunie deci are i an si 2 saptamani astept peste o saptamana sa vad daca are vreo reactie la ror, ieri dupa vaccinari copilul a fost ok iar seara i am dat preventiv o doza de nurofen si compresii reci pe locul vaccinarilor,, fetita cea mare are acum 7 ani jumatate iar cu ea am procedat la fel vaccinul de 1 an infarixul si ror au fost facute i aceeasi zi fara reactii adverse si a fost ok

        • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

          Foarte bine cu o singura observatie. Nurofenul se da doar daca face febra. Altfel, capacitatea de reactie a organismului poate fi influentata.

  • orascu doina spune:

    Daca la doua luni am facut infanrix hexa putem face la 4 luni hexacima?

  • mihaela spune:

    buna ziua se poate face vaccinul de 1 an inaintea celui de 11 luni care lipseste deocamdata?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Da. La implinirea varstei de un an, daca lipseste vaccinul hexavalent (cel care trebuia administrat la 11 luni) administrati ROR. Sunt 2 vaccinuri diferite cu boli tinte diferite in care nu conteaza succesiunea.

  • mihai ioniu spune:

    Stimata Doamna, baiatul nostru nu a facut vaccinul anti-polio in clasa pregatitoare, pentru ca era racit. De atunci a cam trecut timpul, acum e clasa a doua, are 9 ani si 4 luni, noi totusi am dori sa il facem (banuiesc ca e vorba de imovax polio). Este posibil sa il faca acum? Sa mergem la dr. de familie sau il putem comanda noi (nu e problema de bani)? cu stima, ing. Mihai Ioniu

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Mergeti la medicul de familie si veti primi un vaccin tetravalent care contine si componenta polio. Medicul de familie este cel care va analiza schema si va propune tetravalentul sau monovalentul (polio)

  • Madalina Bubu spune:

    Buna ziua! din lipsa de vaccinuri al.meu bebe a primit cel de 2 luni la 3 si acum avand 5l 3 s inca nu a facut vaccinul de 4 luni. spuneti.mi va rog care este intervalul maxim intre aceste vaccinuri. Multumsc!!!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Daca are primul vaccin este bine. Incepand de astazi vaccinul hexavalent va fi din nou distribuit catre medici, va aflati intr-o perioada sigura in care puteti recupera vaccinul.

  • Andreea spune:

    Buna ziua. Fetita mea are 1an si 4luni. Din motive medicale inca nu am facut ROR ul. Restul vaccinurilor le avem la zi. Am citit ca acest vaccin se face in intervalul 12-15luni. De altfel si dr pediatru ne a spus de acelasi interval. La ce
    varsta poate fi recuperat? Va multumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Poate fi recuperat imediat, fara limita de varsta. Acelasi vaccin se poate face si la adulti.

  • Mihaela M. spune:

    Imi cer scuze pentru noua postare insa nu ma mai lasa sa raspund la raspunsul Dv. Nu se vede mesajul cu link-urile din pacate. Chiar mi-ar prinde bine sa citesc macar pentru informarea mea. In momentul de fata nu ma avem medic de famile in Romania deoarece legea prevede ca atunci cand schimbi resedinta in alta tara sa ai medic in tara respectiva. Iar cel de aici e de aceeasi parere cu medicii de la Centrul de Vaccinare. Vom fi nevoiti sa achizitionam vaccinurile in Romania, din farmacie pentru a le putea administra. In Italia in momentul de fata nu exista un vaccin antipolio – implicit hexavalent, deoarece sunt in proces de schimbare cu altele (cu tulpina diferita din cate am inteles de la o prietena care trebuia sa isi vaccineze fetita saptamana trecuta) – oricum aici se pot achizitiona din farmacie doar pe baza de reteta de la medic, iar al nostru nu ne va da. Vom lua din Romania unde e sunt usor de cumparat si de administrat la orice cabinet privat. Analizele pentru anticorpi le vom face aici deoarece sunt gratuite si putem beneficia si de consult specialistic la imunolog in momentul in care vom avea rezultatele. In ceea ce priveste fetita mai mare, bolile sunt cele mentionate (documentate cu testare de anticorpi in sange pentru ca si noua ni s-a parut ciudat ca le-a facut avand in vedere ca era vaccinata) – medicul de la Tg. Mures care i-a facut testele ne-a spus ca anticorpii vaccinali sunt diferiti de cei naturali si nu reusesc intotdeauna sa faca fata virusului „salbatic” existand astfel posiblitatea la anumiti pacienti sa faca oricum bolile si ca oricum vaccinul nu asigura protectie 100% ci protectia difera de la om la om depinzand de factori genetici, de mediu de dezvoltare a sistemului imunitar si alte lucruri pe care nu le mai tin minte. Va multumesc din suflet pentru rabdare si explicatiile date.

  • Mihaela M. spune:

    Buna ziua,
    Fetita mea in varsta de 2 ani si jumatate nu a mai fost vaccinata de la 4 luni din lipsa de vaccinuri la cabinetul doctorului pediatru. Acesta ne-a spus mereu ca nu este nicio problema daca intarziem vaccinarea si ca o vom face cand vor fi disponibile vaccinurile. Acum 3 luni ne-am mutat in Italia si am dus carnetul de vaccinare la centrul de vaccinare de aici din Milano. Cei de aici si-au pus mainile in cap cand au vazut ca fetita noastra a fost vaccinata cu vaccinul BCG in ziua in care s-a nascut spunand ca asa ceva este inuman. Discutand despre recuperarea vaccinurilor au spus ca este acoperita cu vaccinurile facute pana la varsta de 6 ani cand ar urma sa faca un rapel. Noi dorim sa vaccinam si in acest moment ne gasim in impas. Stim ca mai aveam de facut inca 3 sau 4 vaccinuri pana acum, dar aici nu doresc sa ni le faca pentru ca spun ei ca nu au de ce si ca este acoperita fetita chiar daca ii lipseste o doza de hexavalent. Aici se fac doar 6 vaccinuri pana la 14 ani + cele optionale. Va rog sa ma sfatuiti. Nu stiu cum sa procedez.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Va rog mult sa listati data nasterii si data fiecarui vaccin facut, sa va pjtem face o schema de recuperare. Nu cred ca are bcg in prima zi, ci in a treia -a patra… medicii de acolo nu trebuie sa se mire, schemele nu sunt identice, difera in functie de specificul tarii. Astept.

      • Mihaela M. spune:

        26.12.2013 este data de nastere a fiicei mele si ziua primului vaccin facut BCG si HepB – in maternitate (cel putin aceasta este data trecuta pe carnetul de vaccinare pe care mi l-au dat la iesirea din spital). Pe data de 3.03.2014 i s-a facut cel anti difterie, tetanos, pertusis, polio, anti-influenzae B si hep B; pe 17.06.2014 i s-a facut din nou cel anti difterie, tetanos, pertusis, polio, anti-influenzae B. Si de atunci nu au mai fost vaccinuri la medicul nostru – am sunat saptamanal pana sa ne mutam din tara si ne-a spus mereu sa stam linistiti ca se pot recupera cand va primi. Problema este ca aici la centrul de vaccinare refuza sa ii faca vaccinurile pentru ca spun ei ca nu se pot recupera dupa cum ne taie capul ca ar exista riscuri si ca este protejata de cele deja facute. Va rog mult sa ma ajutati! Multumesc

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          inteleg ca medicul unde sunteti nu prea este informat. Daca ii furnizati informatii adica daca va trimit, credeti ca il convingeti? Copilul dvs trebuie sa mai faca un vaccin hexavalent (asa cum ati facut deja la 2 si patru luni) si un vaccin ROR (desi nuinteleg de ce pe acesta din urma nu l-ati facut in tara la un an, fiindca nu a lipsit din Romania (poate verificati mai atent in carnet, nu cumva il gasiti efectuat (ROR sau MMR)? Scrieti-mi, ca sa stiu daca va trimit indrumarile europene in materie de recuperare.

          • Mihaela M. spune:

            Aici sunt mai multi medici care monitorizeaza un copil cand se face vaccinarea, care nu se face la medicul de familie ca la noi, ci in Centrul de Vaccinare Regional (este o institutie): un imunolog, un alergog si un medic pediatru. Acestia analizeaza fisa copilului cu toate internarile, analizele de sange cele mai recente, examineaza copilul, fac o anamneza scrisa si completa cu toate afectiunile si in functie de varsta si de starea de sanatate generala decid impreuna daca este cazul sau nu sa vaccineze copilul. Imunologul este cel care mi-a comunicat clar ca nu se pot recupera vaccinurile la orice varsta si ca daca o sa ii fac analizele pentru anticorpii specifici o sa vad ca este perfect acoperita. ROR nu i-am facut pentru ca a facut rujeola si oreion in cursul primului an de viata deci are deja anticorpii naturali formati si medicul de familie din Romania ne-a spus ca nu se gaseste vaccinul anti rubeola simplu doar in combinatia ROR. Am considerat ca riscurile unei boli precum rubeola nu erau atat de mari si a facut-o si pe aceasta in toamna trecuta, trecand cu bine peste ea, deci banuiesc ca vaccinarea ROR ar fi inutila mai ales in conditiile in care sora mai mare a adus bolile acasa de la scoala si ea are 2 doze de vaccin ROR facute – prima la 1 an si jumtate si a doua la 4 ani si jumatate. Nu cred ca materialele in limba romana ne-ar putea ajuta prea mult aici in Italia din pacate. Sper sa gasesc totusi vaccinurile in Romania, chiar si de cumparat, cand vom veni in concediu sa le putem recupera. Va rog sa imi dati o schema de recuperare pe care sa o urmam. Multumesc!

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          Il contrazic oarecum pe imunologul respectiv. Se prea poate ca nivelul anticorpilor sa fie bun, dar lipsa dozei de rapel (adica exact ce aveti nevoie) este cea care asigura persistenta anticorpilor pe termen lung. Nu aveam de gand sa va transmit documentatie in limba romana, ci linkuri care pot fi consultate. Voi reveni.

          • Dr. Sandra Alexiu spune:

            Recomandarile CDC pentru recupararea vaccinurilor sunt pe urmatoarele doua LINKuri, unul este tabelul iar celalalt este lista notelor din tabel: http://www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/catchup.html si http://www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/catchup.html

            Mai departe, aici aveti un calculator care fixeaza posibilitatile de recuperare, disponibil atat parintilor, cat si medicilor: https://www.vacscheduler.org/

            O alta schema AICI: http://www.immunize.org/catg.d/p2055.pdf

            Aici puteti vizualiza schema din Italia, alegeti tara si bifati CHILD. Puteti si compara schemele din cele doua tari, pe acelasi link: http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx E vorba de situl Centrului european pentru boli transmisibile.

            Aici este prospectul vaccinului hexavalent pe care spuneti ca l-ati facut deja, ca sa vedeti ca are indicatie pana la trei ani, deci poate fi folosit la recuperare, de pe situl EMA: http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000296/WC500032505.pdf

            si in limba italiana: http://www.mednat.org/vaccini/infanrix_hexa.pdf

            Aici indicatiile de recuperare pe situl OMS: http://www.who.int/immunization/policy/Immunization_routine_table3.pdf

            In cele din urma un doc mai vechi, la care sunt principiile de recuperare, pagina 10,punct 2.7: http://www.epicentro.iss.it/temi/vaccinazioni/pdf/Calabria.pdf

          • Mihaela M. spune:

            Stiu ca rapelurile sunt foarte importante mai ales ca este probabil ca prima doza sa nu fi avut efectul dorit si a doua sa nu fi ajuns la quantumul necesar de anticorpi, deci a treia ar face treaba cumva, dar se pare ca aici nu sunt de acord cu aceasta teorie. Si nu inteleg de ce anume aceste restrictii legate de varsta cand la noi nu sunt. Desi ma lasa perplexa si reactia imunitara a fetitei mai mari care desi a facut ROR si rapelul aferent a facut totusi rujeola si oreion (ultimul cu spitalizare din cauza convulsiilor febrile), rubeola in schimb nu a facut-o desi au fost cazuri la scoala, dar in aceeasi perioada a facut-o cea mica fara sa intre in contact direct cu niciun copil bolnav.
            Sfatul dumneavoastra este deci sa ii facem doza de rapel de hexavalent? Iar in ceea ce priveste HepB ar mai fi ceva de facut (are doar doua doze)? ROR considerati ca are rost sa ii facem totusi chiar daca a facut bolile respective? Se mai face altceva in aceasta perioada. Stiu ca s-a schimbat schema in ultimul an si parca au scos un vaccin, dar nu stiu pe care. Multumesc anticipat!

          • Dr. Sandra Alexiu spune:

            E curios ca fiica dumneavoastra a facut bolile pentru care primise DOUA doze de vaccin (primodoza si rapelul) si presupun ca a fost diagnosticata corect, inclusiv cu dozare de anticorpi pentru siguranta. Exista insa cazuri rare, de nonrespondenti! In ceea ce priveste restrictiile de varsta, sa stiti ca sunt INTERNATIONALE, nu la unii da si la unii nu, deci atentie mare. Sfatul meu este sa faceti a treia doza de hexavalent, care va asigura rapelul pentru celelalte, inclusiv doza de vaccin hepatitic B care va lipseste. In ceea ce priveste vaccinul ROR, sfatul meu ar fi sa dozati anticorpii impotriva rujeolei, rubeolei si oreillonului. ASta va va da o imagine asupra felului in care exista capacitatea de aparare a organismului (anticorpii prezenti arata ca organismul a capatat imunitate definitiva) Daca are anticorpii, nu mai e nevoie de vaccin. Daca nu are anticorpii, inseamna FIE ca nu are capacitatea imunologica de lupta, FIE diagnosticul de rujeola sau oreillon a fost gresit (se pot confunda cu boli asemanatoare). In Romania se gaseste cu dificultate vaccin hexavalent de cumparat, dar acum exista la DSP si ar putea fi recuperat de la medicul de familie. Desemenea in Romania se pot face dozarile de anticorpi pe care vi le sugerez mai sus. Ati putut vizualiza si mesajul cu linkurile?

          • Mihaela M. spune:

            Da. Din cate vad acela era programul in 2005-2007 in Calabria. Aici lucrurile nu se fac la nivel national ci la nivel regional. Regiunea decide in functie de propriile nevoi care sunt vaccinurile de facut sau nu. Trei dintre vaccinurile de pe acea lista sunt optionale si nu se mai vaccineaza la nastere niciun copil inca din 2008 – am nascut in Italia prima fetita si stiu asta clar – de la 61 de zile in sus se vaccineaza aici. Foarte interesant…materialul furnizat, dar CDC nu decide pentru fiecare Stat in parte. Oricum nu este in puterea mea sa vaccinez copiii aici fara aprobarea cadrelor medicale de care va povesteam. Ei spun ca nu e necesar si refuza sa injecteze, deci sungura soluie ramane Romania – tara tuturor posibilitatilor.

  • Elena Constantin spune:

    Bună ziua,fetita mea în vârstă de 5 ani si 8 luni ultimul vaccin e cel de la 6luni,vreau să stiu dacă mai poate recupera si care este schema si intervalul.Mulțumim anticipat.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Desigur, se poate adapta schema de vaccinare tinand cont de vaccinurile deja administrate si varsta.

      • Elena Constantin spune:

        Va rog din suflet sa-mi spuneţi care anume vaccinuri,vreau sa le cumpăr,nu vreau sa acuz pe nimeni dar în jurul vârstei de 4 ani am mers la medicul de familie sa-i fac vaccinul de un an si mi s-a spus :”e apa de ploaie acum nu are nici un rost sa-l mai facă.”

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          Va raspund sincer cu subiect si predicat si cu o propunere de schema, dar va rog mult sa imi trimiteti Data nasterii, data fiecarui vaccin deja efectuat si CE anume vaccin ati facut.

  • Elena A spune:

    Buna ziua,

    Am un baietel de 2 ani si jumate. Pana la varsta de 2 si 2 nu a primit nici un vaccin, exceptand cele din maternitate (istoric de bronsiolite si pneumonii lunar)
    La 2 ani si 2 luni a primit o doza de Infanrix Hexa, la 2. si 4 a doua doza. Care ar fi schema de recuperare de acum inainte?
    Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Buna ziua
      Oricand in aceste zile mergeyi la medicul de familie pt a i se administra MMR Vaxpro. La 6 luni distanta de la DII de Ifanrix hexa ii mai administrati un Tetraxim si un Engerix (hepatitic B).

  • Ingi Nagy spune:

    Buna, am o fetita care a implinit 1 an saptamana trecuta,insa nu a primit nici vaccinul de la 11 luni si nici pe acesta de la 12 luni. Sun saptamanal la cabinet sa ma interesez de vaccin, dar nu au primit. Asistena mi-a spus ca nu e nici o problema deoarece atunci cand vor avea, fetita le va primi pe amandoua deodata. Intrebarea mea este ca nu e problema daca cele doua vaccinuri sunt administrate impreuna? Si cat timp putem intarzia cu ele? O prietena a comandat vaccinul din Ungaria deoarece nu vrea sa intarzie prea mult cu acesta.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Buna ziua. Din cate stiu eu, vaccinul MMR care se face la 12 luni nu lipseste. Lipseste intr-adevar vaccinul hecavalent, cel de 11 luni. Va recomand sa faceti de urgenta vaccinul de 12 luni, sa nu intarziati, pentru ca el protejeaza impotriva a trei boli pentru care nu exista anticorpi in organism si exista si focare in tara (rujeola in Bistrita si Clun, oreillon in Suceava). Vaccinul hexavalent, pe care trebuia sa il faceti la 11 luni il veti recupera cand va veni, dar mai intarzie probabil cateva luni. Dupa MMR (vaccinul care trebuie facut la 12 luni) trebuie sa treaca 28 de zile pana la urmmatorul vaccin. Doamna dr are dreptate ca pot fi facute impreuna, in aceeasi zi, dar nu are rost sa asteptati. Vaccinul care lipseste se numeste HEXAXIM si este acelasi lucru cu INFANRIX HEXA sau HEXACIMA. Daca il gasiti de cumparat, il puteti lua, dar mare atentie la transport. El trebuie transportat respectand regulile lantului de. frig

      • Ingi Nagy spune:

        Va multumesc pentru raspuns. Eu sunt din Satu Mare si la medicul nostru de familie nu este nici vaccinul pt 12 luni. Daca nu gasesc nici la farmacie, as putea comanda din Ungaria in cazul in care gasesc acolo? Presupun ca e acelasi.

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          Da, dar trebuie sa respectati transportul, respectand regulile lantului de frig.

  • Anca spune:

    Buna ziua, va rog frumos sa ne indicati concret o alta varianta de vaccinuri care se fac contra cost, in lipsa HEXACIMA de la medicul de familie…avem 5 luni si nu am reusit nici macar sa facem prima doza de hexavalent la 2 luni…Sunt foarte bulversata, unde ar trebui sa ma adresez, la o clinica privata? aceste vaccinuri alternative se noateaza in carnetul de vaccinare? sunt recunoscute? au aceleasi valente? este absurd ceea ce se intampla; intelegem urgenta vaccinarii si importanta, chiar si obligativitatea….dar sa nu exista nicaieri, nici gratuit, nici contracost mi se pare strigator la cer…

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Din pacate suntem in plina criza de vaccin hexavalent. Din cate stiu de la colegi si pacienti, nici in farmacii nu se gaseste. Vaccinul HEXACIMA este un vaccin hexavalent, contine antigene pentru urmatoarele boli: difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, hepatita B si boli produse de Haemophilus. Alternativele sunt fie un vaccin hexavalent (Hexacima, Hexyon, Hexaxim de la SANOFI, Infanrih-Hexa de la GSK) fie o combinatie intre vaccin pentavalent (cu cinci valente sau antigene: DTP-Polio-Hib) la care se adauga separat vaccinul Hepatitic B pentru copii. Oricare din aceste combinatiicare totalizeza sase antigene se poate face ca prima vaccinare. Este foarte important sa incepeti si stiu bine in ce criza suntem. Mai exista prin farmacii sau prin clinicile private si in unele judete unde mai sunt stocuri. Este absurd si mie mi se pare la fel de strigator la cer. Poate ar fi cazul ca si opinia publica, parintii sa inceapa sa isi faca vocile auzite in spatiul public!

      • braileanu corina spune:

        buna seara sunt din bucuresti am fetita de 11 luni si azi am fost sunata de la cabinetul medical sa vin luni sa o vaccinez a aparut din nou la sanepid hexacima asa incat vorbiti cu medicul sa ceara vaccinul

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          Nu e in toate judetele, din pacate…

      • Anca spune:

        Va multumesc. Dar daca merg pe varianta cu pentavalent + hebatitic, urmatorul vaccin tot in forma aceasta va trebui sa fie? sau voi putea face hexavalentul din schema nationala? trebuie continuata formula de inceput? in ritmul asta nu am siguranta ca o voi gasi peste alte 2 luni…

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          Puteti opta pentru oricare dintre ele. Ori sase intr-unul, ori cinci plus unu.

    • braileanu corina spune:

      corina_brăileanu@yahoo.ro

  • Daniela spune:

    Buna ziua! Am un baiat de 6 ani si nu a facut vaccinuc BCG…pt ca l-am bascut in Grecia si acolo nu il au in schema de vaccinari…am venit in Ro.vara trecuta 2015 definitiv si mi sa zis ca nu-l mai poate face…e prea tarziu…si nu inteleg de ce??? Ma poate lamuri cineva va roog.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Vaccinul BCG se face la nou-nascuti si are rolul de a proteja copiii de doua complicatii foarte grave ale TBC, care pot surveni la copiii sub un an , Respectiv miliara tuberculoasa si meningita tuberculoasa. De aceea, nu mai este nevoie sa fie facut peste varsta de un an.

  • Elena spune:

    Bună!
    Avem 3 luni nu am făcut nici un vaccin decât cele din maternitate!
    Vaccinurile nu au ajuns încă doamna doc mă pune să îl cumpăr, pai dacă este obligatoriu de stat de ce sa-l cumpăr?
    Eu nu am posibilitatea sa achiziționez un vaccin cu 250 lei ce facem în cazul aceste nu mai facem vaccinurile? Cum recuperam noi ca după o lună trebuie următorul vaccin.
    Mulțumesc!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Din pacate ne gasim in fata unei crize mari a vaccinurilor. Cele de la stat vor mai intarzia, poate cateva luni. Medicii, constienti de importanta acestei prime doze, recomanda celor care au posibilitatea sa le cumpere. DIn pacate nici in farmacii nu prea se mai gaseste. Daca il gasiti va recomand cu multa seriozitate sa faceti rost de vaccin si sa vaccinati. Deocamdata copilasul dumneavoastra nu este deloc protejat de sase boli foarte grave, fiindca nu are NICIO doza facuta pana in acest moment.

  • diana spune:

    buna seara
    am un bebelus de aproape de 2 luni si urmeaza sa ii fac vaccinul dar am o temere in privinta vaccinului(din cauza celor auzite la tv ). I-am spus medicului de fam ca nu prea as vrea sa ii fac vaccin si mi a rasp ca este alegerea mea daca vreau sa ii fac sau nu! Nu ma asteptam la rasp acesta! Nu stiu ce sa fac….sa le fac sau nu ?
    Multumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Bebelusul dumneavoastra este lipsit complet de aparare impotriva unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare.Vaccinul de doua luni este primul dintr-o serie care il protejeaza pentru toata viata. De aceea noi recomandam ca acest vaccin sa nu fie intarziat.Din cauza crizei vaccinurilor si a refuzurilor unor parinti, aceste boli au reaparut si exista cazuri in Romania sau foarte aproape de noi. Nimeni nu va obliga sa il faceti, este intr-adevar alegerea dumneavoastra, dar aceasta alegere este pentru ceea ce aveti mai de pret pe lume si pentru viitorul acestuia. Nu mai amanat, si asa avem o problema cu vaccinurile, o vreme iar vor lipsi, nu lasati copilasul dumneavoastra fara aparare! Va recomand sa vaccinati, asa cum si noi am facut cu copiii nostri.

      • diana spune:

        chiar azi o sa mergem sa-l facem….multumesc mult!

  • braileanu corina spune:

    buna seara am urmatoarea problema nu vreau sa vaccinez copilul cu hexaxim fetita mea are 10 luni si luna viitoare trebuie vaccinata cu vaccinul de 11 luni , la 2 si 4 luni a fost vaccinata cu hexacima fara nici o problema acum nu se mai gaseste si in locul lui e hexaximul pe care eu nu vreau sa il fac pot sa cumpăr in schimb infarixul hexa credeti ca e vreo problema daca nu merg cu acelasi vaccin

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Buna dimineata
      Vaccinul hexaxim este fix acelasi vaccin cu hexacima. A il schimba nu are nici o logica din punct de vedere medical.
      Raspunzand la intrebarea dv, da, vaccinurile hexavalente sunt interschimbabile. Puteti folosi Ifanrix hexa fara probleme.

      • braileanu corina spune:

        multumesc frumos

    • braileanu corina spune:

      multumesc frumos

  • Rodica spune:

    Pt un copil care a inplinit deja 2 ani si mai are ultima doza de hexa de efectuat se poate folosi infanrix hexa sau cum procedam tetravalent nu se gaseste.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu puteti folosi HEXAXIM, ci doar INFANRIX HEXA, care se cumpara, daca il gasiti in farmacii. Se poate folosi si Tetraxim + HepB (engerix sau euvax pediatric)

  • Catalina spune:

    Buna ziua, am un pusti de 6 ani care nu a facut vaccinul de 1 an(a facut varicela atunci, apoi nu se gasea vaccinul, etc).Mi-am schimbat recent medicul de fam, iar noul medic insista sa recuperam vaccinul de 1 an.Intrebarea mea este:Efectele adverse ale vaccinului pot fi mai accentuate din cauza varstei? Mentionez ca celelalte vaccinuri (2,4,6 ) luni le-am cumparat impreuna cu Prevenar.Multumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Trebuie obligatoriu recuperat, pentru ca nu are rapelul, partea cea mai importanta a schemei.
      Nu sunt mai importante efectele adverse, dar copilul e mai suparat pe ace 🙂
      Atentie, la aceasta varsta nu se mai poate face INFANRIX sau ce ati facut dvs cand era de 1 an, din cauza componentei HIB. Veti folosi tetraximul!

      • Catalina spune:

        Multumesc din suflet.Imi era teama ca din cauza varstei, reactiile in urma vaccinului sa fie mai accentuate.

  • ioana boboc spune:

    Buna ziua,
    am un bebe de 12 luni( pe 18.04 face 1 an). are doar vaccinurile din maternitate facute. as dori sa recuperam vaccinurile. cum trebuie sa le facem? ma refer la perioada, si daca sa le facem pe cele oferite de stat ! un plan! va multumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Le puteti folosi pe cele de la stat. Vaccinati cat mai repede cu o doza de Hexavalent si ROR (MMR – acesta neaparat cat mai repede, acesta este cel care protejeaza impotriva bolilor de care se spune acum la televiziune, focarul din Cluj…), la o luna diferenta a doua doza de Hexavalent si apoi dupa alte sase – sapte luni ultimul Hexavalent. In acest fel veti avea toate dozele si va incadrati pana in doi ani, cand e limita pentru hexavalentul din schema nationala.

  • popcrina spune:

    Buna ziua..va rog sa ma ajutati cu o schema de recuperare. Am o fetita de 1 an si 7 luni care are doar vaccinul de la 2 luni facut acum as vrea sa.i fac ror.ul si celelalte 2 doze..cum sa procedez pt a le recupera? Daca pastram intervalul de minim 6 luni intre cele 2 doze de hexacima depasim vartsa de 2 ani..mai au vreo eficienta apoi? Multumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu de eficienta se pune problema, ci de data limita pana la care se poate face hexavalentul. Va rog sa imi spuneti daca are facuta si vaccinarea in maternitate, fiindca in functie de aceasta se poate regandi o schema de recuperare.

      • popcrina spune:

        In maternitate nu a primit vaccin impotriva hepatitei B ca nu se gasea atunci doar celalalt vaccin l.a primit in maternitate si apoi doza de la 2 luni in urma careia a avut o galma aproape 2 luni si atunci am oprit vaccinarea. Medicul de familie mi.a propus sa.i faca Rorul luna aceasta si apoi peste 30 zile doza de 4 luni dar de cea de la 11 luni nu mi.a zis cand ar trebui facuta. Multumesc

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          Va recomand sa le faceti pe amandoua in aceasta luna, atat hexavalentuL cat si ROR. PESTE SASE LUNI upa ce le faceti pe acestea, veti mai face un Tetraxim si un engerix pediatric. Toate pot fi procurate de la DSP, GRATUIT.

  • Mihaela spune:

    Mulțumesc ptr răspuns, dar nici pana acum nu are vaccinul de 4 luni medicul de familie am găsit în farmacii vaccinul Infanrix produs de GSK ce părere aveți e ok? Mulțumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Este ok, are aceeasi componenta. Dar mare atentie la transport. Transportul se face la temperatura constanta, de frigider.

  • Zina manole spune:

    Bună ziua am o fetiță de 1an si o lună și a făcut vaccinurile din maternitate pe cel de 2 luni la făcu la 3 luni jumate si pe cel de 4 luni la 6 luni jumate si acum trebuie să le faca pe cele de 11 si 12 luni și medicul de familie a zis că trebuie făcute amândouă odată dar nu stiu daca e bine nu ar trebui făcute cu diferența între ele stiu ca trebuie o distanță de 6 luni la cele hexavalent si la ror nu stiu va rog să mă ajutați cu o schemă de recuperare va mulțumesc

  • Anca spune:

    Buna ziua,
    Incerc sa ma lamuresc si eu in urmatoarea privinta. Medicul de familie si clinica sustin ca nu au primit nici acum accinul de la DSPB. Ministerul stiu ca a comunicat in 20 ianuarie ca a rezolvat criza vaccinurilor hexavalente. de la DSP nu imi raspunde nimeni. Baiatul are 4 luni si nu a primit nici prima doza de hexavalent.

    Deci: exista sau nu vaccinul, ca nu mai inteleg nimic.

  • Adela spune:

    Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o parere…am o prietena care nu are acces la internet și ma rugat sa o ajutați…are o fetiță de 3 luni care sa nascut cu 2500g,a ajuns acasa cu 2200 g,iar dr ei de familie a zis ca nu stie despre rotarix si ea nu il recomanda…Fetita are acum 5400 g,a luat ff bine in greutate,fiind alaptata oanacacum o săptămână,iar de 1 săptămâna a trecut la lapte praf…Va rog sa ne ajutați cu o parere despre vaccinul rotarix.Mulțumesc,o zi buna

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Este extrem de util, contra diareei cu rotavirus. Se recomanda doua doze la interval de minimum o luna intre ele, dar atentie, ambele doze se dau pana in varsta de sase luni. Vaccinul rotaviral se da pe gurita.

  • Georgiana spune:

    Buna ziua,baietelul meu a fost vaccinat
    in maternitate,apoi nu i-am mai facut niciun
    vaccin.La varsta de 11 luni am reinceput schema cu prima doza de Hexacima urmand ca luna urmatoare sa facem a doua doza,insa din cauza a cea ce am auzit despre acest vaccin importat nu am mai facut. Intrebarea mea este: cum pot recupera in continuare? Pot sa urmex cu Infanrix? Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Buna ziua
      Ce varsta are copilul acum?

      • Mihaela spune:

        Bună ziua,
        Am un băiețel care luna aceasta împlinește 7 luni la vârsta de 2 luni am făcut vaccinul la med. de fam când a trebuit făcut cel de 4 luni am fost bolnavi și nu l-am mai putut face,după aceea a fost criza vaccinurilor și nuci im prezent nu am făcut cea dea doua doza de vaccin.
        Va rog sa îmi spuneți dacă e mai bine sa cumpăr vaccinul din farmacie sau sa îl fac pe fel de la medicul de familie.
        Va mulțumesc mult

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          Nu are sens sa cumparati, are aceeasi compozitie. Nici nu cred ca il mai gasiti in farmacie. Faceti a doua doza cat se poate de repede, dupa care trebuie sa treaca minimum sase luni pana la a treia doza de hexavalent. Trebuie sa va incadrati neaparat cu vaccinul hexavalent pana in varsta de doi ani. Atentie, vaccinul care este de facut la 12 luni (MMR) il puteti face la timp!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Depinde de ce varsta are copilul acum, sa va putem sugera o schema de recuperare

  • Andreea spune:

    Din pacate primul raspuns postat este gresit. Am revenit. Multumesc

  • Andreea spune:

    Multumesc pentru raspuns. Si totusi…nu inteleg de ce imi spuneti faptul ca ,,atata vreme cat nu a facut vaccinul ROR pana acum e clar ca nu are cum sa fie alergic la ROR,.am
    intrebat eu asa ceva? Urmeaza sa i fac ROR copilului. Copilul are dermatita atopica. Este intr o perioada in care are eruptii frecvente. Intrebarea era foarte simpla. Daca exista
    precautii in acest sens. Iar la alergii ma refer strict la alergia la albus de ou pentru ca stiu ca unele vaccinuri contin albus de ou. Din pacate unele alergii se mostenesc de la parinti….prin urmare nedumerirea mea era strict referitoare la momentul prielnic cand ar putea fi administrat vaccinul ROR in cazul copiilor cu dermatita atopica. Mai exact daca este indicat sa astepti sa aiba ,,pielea curata,,. Va multumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      In raspunsul meu am incercat sa va fac sa intelegeti mecanismul unei alergii.
      Atentie, nu se mosteneste alergia in sine ci capacitatea de a deveni alergic. Cu alte cuvinte, nici un copil la nastere nu este alergic, el devine in timp alergic.
      Alergia la albusul de ou poate fi dovedita prin analize specifice. In general in prospect apare la contraindicatii, ROR este un vaccin care este produs pe o tehnologie ce foloseste ou embrionat. In schimb, vaccinul contine urme fine. Este putin probabil sa reactioneze la aceste urme. Cu toate astea, acest sfat al meu este unul generic si nu adaptat copilului dv. Cel mai in masura sa evalueze copilul dv inainte de a administra vaccinul este medicul dv de familie.
      Legat de statusul dermatitei, nu, nu este nevoie sa asteptati capielea sa fie perfect curata.

  • Andreea spune:

    Multumesc pentru raspuns. Si totusi…nu inteleg de ce imi spuneti faptul ca ,,atata vreme cat nu a facut vaccinul ROR pana acum e clar ca nu are cum sa fie alergic,,.am intrebat eu asa ceva? Urmeaza sa i fac ROR copilului. Copilul are dermatita atopica. Este intr o perioada in care are eruptii frecvente. Intrebarea era foarte simpla. Daca exista precautii in acest sens. Iar la alergii ma refer strict la alergia la galbenus de ou pentru ca stiu ca unele vaccinuri contin

  • Andreea spune:

    Buna ziua. Exista contraindicatii pentru vaccinul ROR in cazul copiilor cu dermatita atopica si/sau cu un fond alergic? Se recomanda analize pentru depistarea diferitelor alergii inainte de a face vaccinul ROR? Multumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu. Alergia este strict specifica. Asta inseamna ca organismul reactioneaza impotriva unei proteine si nu impotriva la toate proteinele. De obicei alergia se formeaza la ceva anume. Adica la polen, la par de pisica, la albusul de ou, etc. Organismul va reactiona impotriva acelui alergen. Alergia se manifesta imediat si tine cata vreme persista alergenul. Adica daca are dermatita atopica si la distanta de vaccin inseamna ca alergia este l aaltceva decat la vaccin. In plus alergia nu este inascuta. Ea se formeaza dupa ce iei contact pt prima oara cu un alergen. Cata vreme nu a facut ROR pana acum, este clar ca nu poate fi alergic la ROR. Poate fi insa alergica la componente din ror precum albusul de ou. Este singura precautie suplimentara. Dar si chiar daca a ra fi, cantitatea de alergen din vaccin este infima. Din acest motiv, orice analiza alergologica efectuata inainte de vaccin este ilogica.

  • Anca Iancu spune:

    Buna ziua,
    Fetita mea a fost vaccinata la 2 luni si apoi la 8 luni cu a doua doza de hexavalent, a tb amanat datorita unor probleme de sanatate.
    Pt a 3-a doza, pediatra zice sa il facem luna aceasta, la 1 an si 1 luni, dar au trecut doar 5 luni de la ultima doza. Dansa spune ca e ok daca trec minim 4 luni. Este in regula sa fac asa? Tot pediatra a recomandat ca ROR-ul sa fie facut dupa a 3 a doza de hexavalent si nu inainte. Va multumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Buna ziua. Nu este suficient 5 luni. Pt a obtine maximum de beneficiu in urma vaccinarii, doza a III-a de hexavalent trebuie administrata nu mai devreme de 6 luni de la doza II-a. In schimb ROR trebuie administrat cat mai devreme dupa varsta de un an, inainte, concomitent sau dupa hexavalent. Important e sa fie cat mai repede. In cazul dv, asteptati cu hexa si administrati ROR

  • Dana F spune:

    Bună ziua! Băiețelul nostru de 11 luni a fost vaccinat la naștere, la 2, respectiv 4 luni. Acum ar urma sa facem ultima doza de vaccin hexavalent, dar am citit destul de multe reacții adverse in prospectul vaccinului existent acum pe piața. Mai exista și un alt vaccin înlocuitor care se poate procura din țară ? Cu plata bineinteles. ROR-ul se poate face la 12 luni, urmând ca cel hexavalent sa se facă ulterior pana la vârsta de 2 ani? Sau trebuie respectata ordinea din schema de vaccinare? Mulțumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Este acelasi vaccin pe care l-ati facut si la 2 si la 4 luni, acelasi hexavalent, produs de acelasi producator, Sanofi. Nu are rost sa cumparati echivalentul de pe piata si nici nu cred a il mai gasiti.

  • Raluca spune:

    Buna seara !! Am o fetita de 9 luni si i s-au admistrat vaccinul in spital si cel de la 2 luni la 4 luni. Este tarziu sa facem vaccinul de 4 luni la 9 luni ? Exista ceva reactii adverse ?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu e tarziu, trebuie recuperata schema de vaccinare. Dupa ce iil faceti acum, trebuie sa treaca minimum sase luni pana la urmatorul hexavalent. Vaccinul de un an poate fi facut la timp.

  • Dorofteinicu spune:

    Noi am trait in Italia si am facut vaccinurile Acolo ,de 1 an suntem in Romania si a facut 6 ani trebuie Sa continuam schema de vaccinari .under pot Sa ma adresez pentru a respecta corect schema de vaccinari ,VA multumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      La medicul de familie din Romania. Acesta evalueaza schema din Italia si stabileste daca mai trebuie completata sau este suficienta

  • Loredana Cojocea spune:

    Buna ziua! Poate pare o intrebare stupida, dar reactiile la vaccinul de 2 luni pot aparea si dupa 2 saptamani de la administrare? Mentionez ca fetita mea l-a facut la 4 luni pe cel de 2 luni. Au trecut 2 saptamani de atunci si a facut febra 39,1. Este posibil sa fie reactie la vaccin la asa mare distanta de timp? Va multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Foarte putin probabil. Mergeti sa il vada un pediatru. E posibil sa fie o infectie iar in acest timp cea mai probabila este o infectie respiratorie. Contaeza si simptomele asociate.

  • Anamaria Ghiran spune:

    Am un băiețel de 9 luni și nu are nici un vaccin făcut de med.de Fam.eu cred ca mă tot amâna și cauza ca am avut o problemă cu dansul din cauza unei rețete mia prescris un sirop ,și eu am cuțit prospectul și scria ca nu se administrează sub 2 ani deși dansul mia prescris 3×5 ml pe zi mi să părut mult așa ca lam sunat și mia vb. Urât.de atunci cred ca îmi poartă pica și de aceea mă tot amâna cu vaccinurile îmi spune ca acum a făcut comandă și ca să mai aștept până la sfârșitul luni .va rog spunetimi ce ar trebui să fac în acest caz mă tot amâna .va rog sunt disperată nu știu ce să mai fac mie frică canu o să mai putem recupera .vamultumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Aveti doua posibilitati: mergeti si discutati direct cu el problema sau schimbati medicul de familie. A existat intr-adevar o criza a vaccinurilor, dar s-a rezolvat. Acum nu mai lipsesc.

  • andreea spune:

    Buna ziua, copilul meu a implinit varsta de 6 ani in decembrie 2015. Nu i s a facut nici un vaccin nici la varsta de 4 ani nici la varsta de 5 ani. In data de 12 febr i s a facut polio, urmand ca in data de 7 martie la ora 15 sa fim programati pt ror. Mentionez faptul ca pana vineri dimineata 4 martie a fost sub tratament cu antibiotic. Este k sa faca ror acum? Schema este buna? Va multumessc si apreciez daca puteti raspunde pana la ora programata pt vaccin. O zi buna 🙂

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Buna ziua
      va rog s aspecificati exact numele vaccinului efectuat in data de 12 februarie. In functie de asta o sa va spun daca poate fi administrat un vaccin la mai putin de 28 de zile dupa un vaccin polio. Legat de infectia respiratorie actuala, doar un consult poate lamuri stadiul actual precum si indicatia sau contraindicatia la vaccinare.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Va rog ca data viitoare sa scrieti mai din timp. Poate relua vaccinarea fara probleme…

  • stan cristina spune:

    baietelul meu de 5 ani si 11 luni nu a facut vacinul varstei de 5 ani si nu stiu daca se mai poate face. pana la 1 ani am respectat schema de vaccinare.
    nu stiu ce sa fac, nu e prea tarziu

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu. Nu este prea tarziu. Puteti efectua acest vaccin.

  • Vezeteu stefan spune:

    Buna ziua am o întrebare la dumneavoastră am un băiețel de 8 luni să născut la dată 02.06.2015 i sau făcut vaccinurile în maternitate și când urmăm săi fac la 2 luni a răcit un pic am stat cu el în spital am revenit acasă am fost la medicul de familie să i facă vaccinul și mi a sp ca nu l are este posibil ca un copil de 8 !uni să nui vină nici un vaccin până la oră actuală cum ar trebui să procedez va rog ajutați ma

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Trebuie calculata o schema de recuperare a vaccinarii. Mergeti la medicul de familie sa va recupereze schema, chiar daca ati intarziat

  • Irina spune:

    Buna ziua,
    Imi puteti spune va rog, care este perioada maxima la intre vaccinarile cu vaccinul Hexa? Adica, daca prima dozaw a fost la doua luni, care este perioada maxima pana se face urmatoarea?
    Va multumesc!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      perioada minima e de 28 de zile, la maximum nu putem spune exact, de reuperat trebuie recuperat in asa fel incat toate cele trei doze sa fie facute pana la varsta de doi ani, intre doza a doua si a treia trebuie sa fie minimum sase luni.

  • Teo spune:

    Buna ziua

    Fetita mea nascuta in aprilie 2015 a facut toate vaccinurile din schema.
    Doua maternitate, 2 si 4 luni hexacima.cat timp pot amana rapelul hexacima de la 11 luni si ce semnificatie are lipsa lui?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      AR fi bine sa nu il amanati foarte mult. Hexavalentul se face pana la maximum doi ani si este doza de rapel, adica are rolul de a asigura stabilitatea de lunga durata a anticorpilor aparuti dupa primodoze.

  • Lucian G spune:

    Buna ziua. Am si eu nevoie de o informatie, va rog : baietelul meu in varsta de 1 an si 2 luni a facut pana acum primele 2 doze de vaccin, pe 26 martie si 28 mai.(in Italia). Revenind in tara, ar fi trebuit sa faca a treia doza pe 4 decembrie, dar nu exista vaccinul, precum se stie. Voiam sa va intreb, daca as astepta sa il vaccinez cand ne intoarcem in ITalia, la sfarsitul lunii martie, ar fi diferenta prea mare de timp intre a doua si a treia doza? (28 mai 2015 -29 martie 2016). Va multumesc!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Acum exista, poate face vaccinul, nu este tarziu nici acum!

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2025 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.