Saptamana Internationala a Vaccinarii a fost marcata in Bucuresti, pe 28 aprilie 2014, de o dezbatere publica la care au participat specialisti si lideri de opinie in vaccinare: prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, presedinte CNV, dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, membru al Grupului de Vaccinologie al SNMF, dr. Victor Olsavsky, seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii din Romania, dr. Gindrovel Dumitra, conducatorul Grupului de Vaccinologie al SNMF.
Dr. Victor Olsavsky – Rata de vaccinare a copiilor are o tendinta descrescatoare
Dezbaterea publica de la Bucuresti a atras atentia ca in ultimii ani rata de vaccinare a copiilor a scazut, tot mai multi parinti refuzand vaccinarea din cauza lipsei informatiilor din surse competente.
Dr. Victor Olsavsky a precizat ca parintii sunt prinsi intre informatiile pro si contra vaccinare, fapt care ii determina sa refuze in cele din urma vaccinarea copiilor. Mai mult, parintii sunt tot mai ingrijorati de efectele adverse ale vaccinurilor si nu de riscurile majore ale bolilor prevenibile prin vaccinare.
Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a explicat ca trebuie demontate miturile privind vaccinarea, tocmai pentru ca rata de acoperire in vaccinare sa creasca din nou peste 95%. Acesta a atras atentia asupra epidemiilor de rujeola si rubeola in Europa din ultimii ani care au aparut tocmai din cauza scaderii ratei de vaccinare.
In ceea ce priveste vaccinarea antipoliomielitei, dr. Gindrovel Dumitra a atras atentia ca Romania ramane o tara la risc pentru poliomielita, si ca, desi nu au mai fost inregistrate cazuri de poliomielita, boala nu a fost declarata eradicata.
Vaccinul anti-HPV este inclus in Planul National de Imunizare
Un apel catre parinti si catre medicii de familie a fost facut in cadrul dezbaterii, pentru ca acestia sa stie sau sa informeze mai departe ca vaccinarea anti-HPV este inclusa in Programul National de Imunizare.
Dr. Gindrovel Dumitra a atras atentia ca, in Romania, 3000 de femei tinere mor in fiecare an din cauza cancerului de col uterin, afectiune care poate fi prevenite prin vaccinarea anti-HPV.
Parintii trebuie sa se informeze despre vaccinare de la medicul de familie
Dr. Sandra Alexiu, presedinte SNMF, ii sfatuieste pe parinti sa se informeze despre vaccinarea copiilor la medicul de familie, si nu din alte surse nesigure. Teama de reactiile adverse, de componentele vaccinurilor vine ca urmare a lipsei de informare de la surse competente.
In curand, inregistrarea video integrala a dezbaterii publice despre vaccinare pe edumedical.ro
DE CE NU CRESTETI ALOCATIILE LA COPII?